Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Δείτε ποια τρόφιμα που τρώμε καθημερινά έχουν τιτάνιο, ψυκτικό και καύσιμα αεροσκαφών!

Υπάρχουν πολλά σενάρια τρόμου για τα περίεργα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα που βρίσκονται στο καθημερινό μας τραπέζι ώστε να δείχνουν καλύτερα.

Έχει ακουστεί ότι στην ζάχαρη μπαίνει άμμος, ότι περιέχονται ενισχυτικά γεύσης στο κοτόπουλο, καύσιμο αεροσκαφών στα δημητριακά κ.α.

Το περίεργο είναι πως σύμφωνα με την επιστήμη, τα συγκεκριμένα συστατικά δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό για την υγεία του ανθρώπου.

“Στην τελική, το καλύτερο είναι να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να τα μαγειρεύουμε απλά, συνοδευόμενα χωρίς pre-made γεύματα, είναι ο καλύτερο τρόπος για να μένει κάποιος υγιείς”, αναφέρει ο Dr Farrimond, ο οποίος και εξηγεί τι σημαίνει καθένα από τα “περίεργα” συστατικά των τροφίμων.

Η διοξίνη του τιτανίου που περιέχεται στις τσίχλες, αναφέρεται ως E171 και χρησιμοποιείται για να δείνει χρώμα και λάμψη στις τσίχλες και τις καραμέλες.

Το E171 το βρίσκει κανείς σε τυριά μοτσαρέλα, σε διάφορα τυριά, αλλά και τις οδοντόκρεμες.

Υπάρχει πολύ καιρό στα φαγητά και δεν έχει προκληθεί κανένα πρόβλημα, σημείωνει.

Βέβαια, όπως τονίζει o γιατρός, μιλώντας στην Daily Mail, αν κάποιον τον ενοχλεί η ιδέα να περιέχει η τροφή του διοξίνη του τιτανίου μπορεί να βγάλει από την διατροφή του ότι έχει E171.

Η γλυκόλη προπυλενίου, είναι ένα υγρό με γλυκιά γεύση που υπάρχει σε κάποια dressing. Σύμωνα με τους γιατρούς, είναι ένα συστατικό που περιέχεται στο ψυκτικό αλλά δεν είναι το ίδιο, αφού το άλλο είναι δηλητηριώδες. Αναγράφεται στις συσκευασίες ως E1520.

Τα καρκινογενή BHA και BHT βρίσκονται στο λάδι τηγανίσματος, ενώ περιέχονται και TBHQ τα οποία περιγράφονται ως E320, E321 και E319.

Κάποια από αυτά μπορεί να προκαλούν καρκίνο, αλλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι ποσότητες που βρίσκονται στα φαγητά δεν είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη ενώ, σύμφωνα με τον
Dr Farrimond προστίθεται στα φαγητά για να μην χαλάνε γρήγορα.

Όπως αναφέρει ο Dr Stuart, δεν πρέπει οι καταναλωτές να φοβούνται αν βλέπουν Ε, αφού εκτός από τα “ύποπτα”, ως “Ε” αναγράφονται βιταμίνες και βότανα. E300 είναι η βιταμίνη C, E260 είναι το ξύδι, E292 σημαίνει εκχύλισμα δενδρολίβανου και το E948 είναι το οξυγόνο.

Συνήθως η Ε.Ε. είναι πιο αυστηρή με αυτά που περιέχουν τα τρόφιμα, σε σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρει ο γιατρός.

Όσον αφορά τα καύσιμα αεροσκαφών που λέγεται ότι περιέχονται στα δημητριακά, αυτά αναγράφονται ως E321 και σύμφωνα με τον Dr Farrimond πρόκειται για χρήσιμα αντιοξιδοτικά τα οποία περιέχονται στα καλλυντικά και τα καύσιμα. Τα τρόφιμα με E321 είναι ασφαλή γιατί περιέχουν την συγκεκριμένη ουσία σε πολύ μικρή ποσότητα ενώ όπως πιστεύεται σε μικρές δόσεις καταπολεμούν τον καρκίνο.

Όπως τονίζεται πολλά χρήσιμα φάρμακα προήλθαν από κάπου που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς, αφού για παράδειγμα η ινσουλίνη αναπτύσσεται σε βακτήρια.

Πάντως, σύμφωνα με τον Dr Farrimond, σκανδαλώδες μεγάλο είναι το ποσό του νερού που περιλαμβάνεται στο κρέας. Ενώ είναι συνήθες να περιλαμβάνεται στο στήθος του κοτόπουλου νερό 10% με 20% πολλές φορές αυτό είναι πολύ παραπάνω, ενώ προτείνει την αγορά ολόκληρου του κοτόπουλου και όχι μόνο στήθος ή μπούτι στα οποία πολλές φορές προσθέτονται βελτιωτικά γεύσης.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button