Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά.

Πως όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο

 

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την καθιέρωσή της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλέπεται κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή, αφού δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις γίνεται για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική για τα μοναχικά τυπικά, επιτρέπονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.






Διαβάστε Περισσότερα

  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
  • Σεισμός στην Κρήτη – Σχεδόν ισοπεδωμένα αρκετά χωριά – Σοκάρουν τα πλάνα από drone
  • Αίτνα – Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης – Αυτή είναι η ιστορία του
  • Γκουτέρες: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
  • Ο καπνός των πυρκαγιών αποτρέπει τις βροχές
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
  • Αφήστε μια απάντηση

    Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *