Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Χωρίς κατηγορία

Βατερλώ του Εμανουέλ Μακρόν

Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Η παράταξη «Μαζί» («Ensemble») και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία μεταξύ των 577 μελών της Εθνοσυνέλευσης, απώλεσαν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι, όπως και στον πρώτο γύρο, οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες στον δεύτερο. Η αποχή αυξήθηκε ακόμα περισσότερο – υπολογίζεται πως κυμάνθηκε μεταξύ 53,5% και 54%. Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ του 2017 (57,36%), αλλά εκτιμάται πως θα είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την παράταξη του Γάλλου Προέδρου λείπουν τουλάχιστον 40 έδρες για να φθάσει τις 289 που χρειαζόταν ώστε να κυβερνήσει μόνη της. Πρόκειται για τη μικρότερη σχετική πλειοψηφία της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή από το 1958.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, εγείρεται πάνω απ’ όλα το ερώτημα εάν και κατά πόσον θα μπορεί ο κ. Μακρόν να κυβερνήσει και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν, ιδίως στις συντάξεις.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button