Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Αυτό είναι το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη με ρεκόρ τους -67,7°C (φωτο-βίντεο)

Aναζητώντας τις πιο κρύες πόλεις του πλανήτη, τα στοιχεία οδηγούν σε μια μικρή κουκκίδα του χάρτη, στην Σιβηρία. Πρόκειται για μια μικρή πόλη με την ονομασία Oymyakon στην Σιβηρία η οποία θεωρείται ο Βόρειος Πόλος των θεμοκρασιών (εκτός από τον ίδιο των Βόρειο Πόλο…)

Στην συγκεκριμένη πόλη έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασίασε κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, με -67,7°C. Η μόνη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί επίσημα είναι το -89,2° C, και αυτό στην Ανταρκτική, στον σταθμό Βοστόκ, όχι όμως προφανώς σε κατοικημένη περιοχή.

Το Οymyakon πάντως συγκεντρώνει αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχήν το έδαφος εκεί είναι μονίμως παγωμένο. Αρκετές χρονιές η μέση θερμοκρασία για τον Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι κάτω από τους -50°C.

Άλλες φορές η θερμοκρασία ξεκινά να πέφτει κάτω από το μηδέν στα τέλη Σεπτεμβρίου και παραμένει εκεί μέχρι τα μέσα Μαΐου. Και οι δύο πόλεις είναι οι μοναδικές στον κόσμο που για τον μήνα Ιανουάριο οι θερμοκρασίες είναι κάτω από στους -60 για όλες τις ημέρες του μήνα.

Το παράδοξο είναι ότι τα καλοκαίρια στην περιοχή είναι από ευχάριστα έως ζεστά. Όπως για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2010 που η μέση θερμοκρασία έφθασε τους 18,7 βαθμούς.

Ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η θερμοκρασίες κάποιες μέρες του καλοκαιριού να φθάνει και τους 30°C. Ενώ υπήρξε και ημέρα, η 28η Ιουλίου του 2010, που η θερμοκρασία χτύπησε ρεκόρ, φθάνοντας στους 34,6°C.

Το απίστευτα ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι η κλίμακα μέσα στην οποία κινούνται οι θερμοκρασίες ανάμεσα στον χειμώνα και το καλοκαίρι στην συγκεκριμένη πόλη φθάνουν τον αριθμό των 102°C. Aριθμός πραγματικά αδιανόητος για άλλα μέρη του πλανήτη, όπου οι διαφορές ανάμεσα στον χειμώνα και το καλοκαίρι είναι κατά πολύ μικρότερες και πολύ πιο ισορροπημένες.

 


Διαβάστε Περισσότερα

 • Η Ισπανία επενδύει δυναμικά στον ήλιο με το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στην Ευρώπη
 • Χρόνια ημικρανία: Νέα μέθοδος για την αντιμετώπισή της
 • Μια όμορφη συνεργασία και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση θα δούμε αυτό το Σάββατο μέσω zoom από τους διαδικτυακούς συνδέσμους της σχολής μας.
 • Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ PLP ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ! (BINTEO)
 • Ποια τροφή πρέπει να τρώμε λιγότερο αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο
 • Κοπάδι ρομποτικών ψαριών συγχρονίζει το κολύμπι του, για πρώτη φορά
 • Αυτά είναι τα smartphones του μέλλοντος
 • Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία πορτραίτου που τραβήχτηκε ποτέ στις ΗΠΑ
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com