Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Από αύριο 23% ΦΠΑ στην παιδεία – Δεν βρέθηκαν ακόμη ισοδύναμα

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κυβερνητικά στελέχη και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προανήγγειλαν «ευχάριστα νέα» για τους γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Μάλιστα, έπειτα από κυβερνητική σύσκεψη ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας δεν θα είναι 23% αλλά 13% για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 6%  για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού και τα ΙΕΚ, ενώ μηδενικός θα είναι ο ΦΠΑ για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα έλεγαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη Τρίτη ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και τα ισοδύναμα για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού! 
Για να δικαιολογήσει μάλιστα την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «πενταροδεκάρες» που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και επέμεινε στην ορθότητα της συλλογιστικής του «χαμηλού» ΦΠΑ 13%. «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας και υποστήριξε ότι ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στην Παιδεία θίγει μόνο τους προνομιούχους.
Ωστόσο, ακόμη και τα δεδομένα που προσπαθούσε να υπερασπιστεί όλη την εβδομάδα ο κ. Φίλης δεν είναι τα πραγματικά. Κι αυτό διότι την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου εξέπνευσε και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών –με ένα απλό δελτίο Τύπου όμως και όχι δημοσιοποιώντας κάποια απόφαση ή άλλη διάταξη νόμου- για την αναστολή της επιβολής του φόρου 23% στην Παιδεία.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα φέρεται να έβαλαν «φρένο»  στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία).
Άρα από αύριο 26 Οκτωβρίου, σε φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23%.
Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η κυβέρνηση, διέρρεε με κάθε τρόπο ότι αναζητούνται ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ότι, αν επιβληθεί, θα είναι μειωμένος στα φροντιστήρια και στους παιδικούς σταθμούς. Οι μέρες πέρασαν, ισοδύναμα δεν βρέθηκαν και από τη Δευτέρα (26/10), το ΦΠΑ 23% είναι γεγονός για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (νηπιακούς σταθμούς, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ιδιωτικά σχολεία).
Πρόκειται για ένα μέτρο που κτυπά απευθείας στην τσέπη της μέσης οικογένειας, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει ισοδύναμο μέτρο να παρουσιάσει στους δανειστές, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι οικογένειες.
Η Δευτέρα που θα εφαρμοζόταν το 23% έφτασε. Σημείωση: Δεν έφτασε για τους… προνομιούχους, αλλά για όλους. Για τους βιοπαλαιστές που στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν μία ξένη γλώσσα, για τα ζευγάρια που δουλεύουν όλη μέρα και αφήνουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς σταθμούς, γιατί δεν προλαβαίνουν τα δημόσια σχολεία και για εκείνους που μέχρι τώρα έσφιγγαν το ζωνάρι για να πληρώνουν τα δίδακτρα και βρίσκονταν στα όριά τους.

Διαβάστε Περισσότερα

 • Οι φωτογραφίες της ημέρας
 • Καιρός – Αρναούτογλου: Η νέα ανάρτηση για το Σάββατο και για το που θα χιονίσει
 • emvolio.gov.gr: Όλη η διαδικασία για ραντεβού βήμα-βήμα
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Σε εξέλιξη θερμή αφρικανική «εισβολή»
 • Την Δευτέρα 11/01 αρχίζει ο εμβολιασμός 100.000 πολιτών άνω των 85!
 • ΗΠΑ : Και επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν – Επικυρώθηκε η νίκη του
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com