Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά για να έχουν υψηλότερο IQ!
Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού και μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, συμβάλλει και στην αύξηση του δείκτη ευφυΐας!
Τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην επιθεώρηση Scientific Reports δείχνουν ότι ιδιαίτερη αξία για τον παιδικό εγκέφαλο έχουν τα υγιεινά λιπαρά.
Όπως αναφέρει η μελέτη, τα παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 4,8 μονάδες υψηλότερο IQ κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα παιδιά που τρώνε ψάρι σπανιότερα ή και καθόλου. Επίσης, το ψάρι βοηθά τα παιδιά να απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο.
Παλαιότερα ευρήματα είχαν υποδείξει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε πολλά ψάρια και κυρίως στον σολομό, στον τόνο και στο σκουμπρί, και στην υψηλότερη ευφυΐα αλλά και στον καλύτερο ύπνο (μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, διακοπές στον ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας κ.ά.).
Ωστόσο, ένα καινούριο και πολύ σημαντικό στοιχείο που προσθέτει η νέα μελέτη είναι ότι ο ύπνος λειτουργεί πιθανότατα σαν «συνδετικός κρίκος» που εξηγεί γιατί το ψάρι ωφελεί τον εγκέφαλο.
«Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ και η κακή γνωστική λειτουργία συνδέεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά» αναφέρει ο Άντριαν Ρέινε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως τα Ω-3 λιπαρά μειώνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά στα παιδιά και δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ψάρι μπορεί να εξηγήσει αυτή τη διαπίστωση».
«Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν ήδη μεγάλο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία και γι’ αυτό πρέπει να προωθείται περισσότερο» προσθέτει με τη σειρά της η ερευνήτρια Τζένιφερ Πίντο-Μάρτιν. «Τα παιδιά πρέπει από μικρά να τρώνε ψάρι. Και όταν λέμε από μικρά εννοούμε ακόμη και από την ηλικία των 10 μηνών, εφόσον φυσικά το ψάρι δεν περιέχει κόκαλα και κόβεται σε μικρά κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση όμως η κατανάλωση ψαριού δεν πρέπει να καθυστερεί πέραν της ηλικίας των 2 ετών».