ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ! (ΦΩΤΟ)
Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
- Λουτράκι, Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016
Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Γιάτρισσας Λουτρακίου |
Ο Ιερός Ναός Γενέσιου Θεοτόκου Λουτρακίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ» |
Ο Πατέρας Αγάπιος, μεταξύ των άλλων, τόνισε: <<Οι σοφοί λέγουν και πολύ σοφά ότι χρόνος, στην ουσία, δεν υπάρχει. Η ζωή κυλά μέσα σε μια ατέρμονη αιωνιότητα. Ο άνθρωπος, πεπερασμένος, αισθάνθηκε την ανάγκη να βάλει ορόσημα στο αιώνιο αυτό ταξίδι, για να μην χάνει τα ίχνη του και για να βεβαιώνει την ύπαρξή του. Κι ο ανθρώπινος νους, αιώνιος κι αυτός ταξιδευτής, μέσα στο άπειρο, επινόησε μέσα στην αιωνιότητα, που αντικειμενικώς υπάρχει, τον χρόνο, με τις 365 ημέρες του, τους μήνες, τις εβδομάδες, τις ώρες, τις στιγμές>>.
Ο Σεβεσμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος απονέμει το μετάλλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Γιάτρισσας στον Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Μάγειρα |
ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι είναι η εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι, για ιαματικά λουτρά, μια γυναίκα, ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή, όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ’ αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καίει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.
Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες, από την παράδοση της Αγίας εικόνας, θα πεθάνει, όπως και έγινε.
Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, ονομάστηκε έτσι λόγω των θαυμάτων θεραπείας που έκανε.
Παναγία η Γιάτρισσα ονομάζεται και το μοναστήρι που βρίσκεται στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, και γιορτάζει ανήμερα του Γενεσίου της Θεοτόκου.
Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κορίνθου και πρώην Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Χαράλαμπος Τετράδης |
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παναγίας της Γιάτρισσας Λουτρακίου, Πατέρας Νικόλαος Βασιλόπουλος |