Η γυναίκα με παράλυση που «τρέχει» ημιμαραθώνιο με βιονική στολή | Photos
Αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες μας «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω», αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο η 36χρονη Claire Lomas από το Leicestershire της Βρετανίας που συμμετέχει στον αγώνα Great North Run παρότι από το 2007 ζει με παράλυση από το στήθος και κάτω.
Η νεαρή γυναίκα, που διέπρεπε στην ιππασία, είδε τη ζωή της να αλλάζει πλήρως ύστερα από ένα ατύχημα πριν από εννέα χρόνια. Δεν το βάζει όμως κάτω και στόχος της είναι να ολοκληρώσει τον αγώνα την Κυριακή, έχοντας ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα, διανύοντας τρία μίλια την ημέρα και φορώντας μια «βιονική» στολή.
Ο ρομποτικός «εξωσκελετός» ReWalk είναι ουσιαστικά μια ολόσωμη φόρμα που της επιτρέπει, με την τεχνολογία του, να κουνά τα πόδια της.
Η στολή, που κοστίζει 43.000 λίρες, φέρει την υπογραφή του Ισραηλινού επιχειρηματία Amit Goffer, και επιτρέπει σε ανθρώπους με παράλυση του κάτω μέρους του κορμού και των άκρων να στέκονται, να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες μέσω αισθητήρων κίνησης και υπολογιστικού συστήματος.
Η Lomas τερμάτισε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου σε 17 ημέρες το 2012 φορώντας τη στολή με την οποία απέκτησε… οικειότητα, ονομάζοντάς τη «Fred».
Θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα λάβει μέρος σε ημιμαραθώνιο με ρομποτικά πόδια και ξεκίνησε χθες το «ταξίδι» της από το Claremont Road του Newcastle.
«Ξεκινώ πέντε μέρες νωρίτερα με σκοπό να τερματίσω μαζί με όλους τους άλλους, την ημέρα του αγώνα. Είναι συναρπαστικό αλλά και δύσκολο το ταξίδι μέχρι εκεί. Είναι πρόκληση το να κινείται κανείς μέσα σε αυτή τη στολή, είμαι παράλυτη από το στήθος και κάτω και δεν έχω καμία αίσθηση κίνησης οπότε δεν νιώθω ούτε και το έδαφος από κάτω μου», λέει η ίδια και θυμάται: «Όταν ήμουν στο νοσοκομείο κοιτούσα γύρω μου και παρότι είχα να διαχειριστώ τον τεράστιο τραυματισμό μου ένιωθα πολύ τυχερή που μπορούσα τουλάχιστον να κινώ τα χέρια μου. Έβλεπα ανθρώπους που δεν μπορούσαν να σκουπίσουν ούτε τα δάκρυά τους, οπότε αποφάσισα να κάνω ό,τι μπορώ για να θεραπεύσω την παράλυση».
Από το ατύχημά της και μετά η 36χρονη έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από μισό εκατομμύριο λίρες για το ίδρυμα Nicholls Spinal Injury Foundation.
Κατά τη διάρκεια της πορείας της από το Newcastle στο South Shields θα επισκεφθεί και σχολεία στο Tyneside.,
«Μετά τον μαραθώνιο του Λονδίνου έκαναν 400 μίλια με το χειρο-ποδήλατό μου και επισκέφθηκα σχολεία για να μιλήσω στους μαθητές για το πώς διαχειριζόμουν το ατύχημά μου, τι έκανα και πώς δεν παραιτήθηκα ποτέ, αυτό θα κάνω και τώρα», περιέγραψε.
«Το να ξαναφτιάξω τη ζωή μου ήταν η πιο σκοτεινή περίοδος και η πιο δύσκολη. Τώρα είμαι καλύτερα, έχω την κόρη μου οπότε είναι όλα πολύ διαφορετικά. Αν μπορώ να πάω στα σχολεία και να βοηθήσω έστω έναν άνθρωπο, το συναίσθημα είναι εκπληκτικό. Νιώθω τυχερή που μπορώ να το κάνω».