Φιέστα εξουσίας από τον Ερντογάν: Εάν ο λαός το θέλει, θα φέρουμε τη θανατική ποινή
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι απόψε την επαναφορά της θανατικής ποινής «εάν ο λαός το θέλει» ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες».
Τη συγκέντρωση οργάνωσε το κόμμα του το AKP στην Κωνσταντινούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Τούρκοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην συνοικία Γενίκαπι στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβουν μέρος στη φιέστα που διοργάνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υπέρ της δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και πραγματοποιήθηκε παρουσία του συνόλου, σχεδόν, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Πάρά τα 3 εκατομμύρια άτομα που περίμεναν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης, το Γενίκαπι πλημμύρισε από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ανέμιζαν κόκκινες τουρκικές σημαίες και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν για τον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι δώρο από τον Θεό» και «Διέταξέ μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε».
Aιχμές κατά της Γερμανίας
Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών που συγκεντρώθηκαν στο Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης απόψε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις «υπέρ της δημοκρατίας» που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη.
Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να τον φιλοξενήσει στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν είπε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link.
«Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν», είπε ο Ερντογάν.
Η μεγάλη συγκέντρωση
Η γιγάντια τελευταία συγκέντρωση, κορύφωση της οργανωμένης από την τουρκική ηγεσία λαϊκής κινητοποίησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία ξεκίνησε στην συνοικία Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης, του προπυργίου του Ερντογάν, παρουσία του συνόλου, σχεδόν, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Το Γενίκαπι πλημμύρισε από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ανεμίζουν κόκκινες τουρκικές σημαίες. Κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει κάνει εκτιμήσεις για τη συμμετοχή, όμως τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι έχουν γίνει προετοιμασίες για την υποδοχή 3 εκατομμυρίων διαδηλωτών. Στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται η διάθεση 2,5 εκατομμυρίων τουρκικών σημαιών, 3 εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και φέρι μπόουτ, είναι δωρεάν για να ενθαρρύνουν την προσέλευση.
Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας , ο οποίος έφθασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου.
Η «συγκέντρωση για τη δημοκρατία και του μάρτυρες» είναι «υπεράνω κομμάτων», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Απαγορεύονταν οι κομματικές σημαίες, αλλά και τα κομματικά συνθήματα, αν και υπάρχουν πολλά πορτρέτα του Ερντογάν, αλλά και μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ως Ράμπο περιστοιχισμένος από τα πρωτοπαλλίκαρά του.
Η συγκέντρωση μεταδίδεται ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε ολόκληρη την Τουρκία. Μία τέτοια οθόνη έχει στηθεί και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Εκτός της ηγεσίας του φιλοκουρδικού HDP που , αν και καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος, αποκλείσθηκε διότι κατά τον Ερντογάν υποστηρίζει το PKK.
Κιλιτσαντάρογλου: «Η 15η Ιουλίου άνοιξε την πόρτα για πολιτικό συμβιβασμό»
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, δήλωσε ενώπιον του γιγάντιου πλήθους στη συγκέντρωση του Γενίκαπι ο πρόεδρος του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα.
«Υπάρχει μία νέα Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου ενώπιον των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετέχουν στη κεντρική συγκέντρωση «για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» που οργάνωσε το κυβερνών AKP στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία προσεκλήθησαν για να συμμετάσχουν και οι ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων, πλην του φιλοκουρδικού HDP.
«Είμαι ευτυχής γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά κατά την ομιλία του ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η 15η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία», πρόσθεσε επαινώντας την σθεναρή στάση των τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.
Φωτογραφίες: AP/ EPA/ ANADOLU