Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΚΑΣ
Με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Εργασίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, υποστηρίζοντας ότι προκαλούσε στρεβλώσεις και επιρρίπτοντας ευθύνες και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «Το ΕΚΑΣ ως επίδομα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων είχε συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή του και όχι με τα κριτήρια των κοινών διατάξεων συνταξιοδότησης. Έτσι προκλήθηκαν στρεβλώσεις σε βάρος της αρχής της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας, που αποτελούν βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης».
Το δελτίο τύπου συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι: «Με διαφορά εισοδήματος μόλις ενός ευρώ, κάποιος θα μπορούσε να στερηθεί το επίδομα συγκρινόμενος με εκείνον που ελάμβανε σύνταξη μικρότερη κατά ένα ευρώ. Ο μη ανταποδοτικός χαρακτήρας είχε ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλές αδικίες και δυσανάλογες διαφορές εισοδήματος μετά την καταβολή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, τόσο σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης των συνταξιούχων όσο και με τις καταβληθείσες εισφορές και να πλήττεται έτσι η ανταποδοτικότητα και η αναλογικότητα των εισφορών και παροχών».
«Με αυτές τις στρεβλώσεις το ΕΚΑΣ λειτούργησε και ως αντικίνητρο ασφάλισης, αφού με 15 έτη ασφάλισης μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μαζί με το ΕΚΑΣ το ίδιο ποσό με εκείνον που συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτούνταν με 15 έτη εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, δικαιούταν οργανικό ποσό σύνταξης ύψους 301 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε τελικά 487 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και 230 ευρώ ως το ανώτατο ποσό ΕΚΑΣ. Συνολικά λάμβανε 717 ευρώ, ποσό το οποίο ελάμβανε άλλος με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.