Το Μαξίμου φοβάται νέο μνημόνιο & ελπίζει σε αλλαγή πορείας της ΕΕ
Οι φόβοι της κυβέρνησης εστιάζονται κυρίως σε δύο αστάθμητους παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις αγορές και το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα και ντόμινο παρενεργειών στα ομόλογα του Νότου, και συνεπώς και τα ελληνικά, πράγμα που δυσχεραίνει ή ακόμα εγκυμονεί και κίνδυνο ανατροπών στον προγραμματισμό για έξοδο για δανεισμό στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα με βάση τις παραδοχές για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στη Βρετανία οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν μέχρι και το 9%, ενώ το προηγούμενο διάστημα κινούνταν σταθερά κάτω από το φράγμα του 8%. Οπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αν και είναι νωρίς να προβλέψει κανείς την έκταση, την ένταση και τη διάρκεια των επιπτώσεων στην αγορά, το βέβαιο είναι ότι διαμορφώνεται ένα νέο ρευστό τοπίο που σε κάθε περίπτωση ενέχει κινδύνους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα.
Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στην αναδιάρθρωση του χρέους το σκηνικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, καθώς αναμένεται να ενισχυθούν οι «τάσεις εσωστρέφειας» στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και η απροθυμία τους να δώσουν το «πράσινο φως» στις παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το σύμπλεγμα της αβεβαιότητας θολώνει τον ορίζοντα για το τι θα ακολουθήσει τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος από το 2018 και αν θα χρειαστεί να υπάρξει συνέχιση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ, πράγμα που αυτόματα συνεπάγεται νέο μνημόνιο με συνταγή σκληρής λιτότητας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ