Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Εικόνα… Κατοχής στον Ευρωπαϊκό νότο με τη σφραγίδα του Δ’ Ράιχ (Μέρκελ, Σόιμπλε) – Θλιβερή πρωτιά πείνας για την Ελλάδα.

Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά καταγράφει η χώρα μας ελέω μνημονίου. Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται δηλαδή κάτω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ οι προοπτικές είναι εξαιρετικές δυσοίωνες, όπως εντονότατες είναι και οι ανισότητες μεταξύ του βορρά και του νότου.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η Γερμανία και φροντίζει κάθε φορά να το επιδεικνύει, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας με τα συνεχή μέτρα όσο και στην περίπτωση της Πορτογαλίας με το πραξικόπημα επιχερίρησης ανάθεσης της εξουσίας στον εκλεκτό των δανειστών Πάσσος Κοέλιο κόντρα στη λαϊκή βούληση.

Ιδού λοιπόν τα κατορθώματα της πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Περίπου 26 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα Social Justice Index του ιδρύματος Bertelsmann που παρουσιάστηκε στο Γκίντερσλο της Γερμανίας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 27,9% όλων των νέων κάτω των 18 ετών.

Ανάμεσα στα 26 αυτά εκατομμύρια νέων, τα 5,4 εκατομμύρια νέων είναι άνεργοι, δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν βρίσκονται σε μαθητεία.

Η Γερμανία βρίσκεται στην 7η θέση και η Ελλάδα στην τελευταία θέση, δηλαδή την 28η. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ισπανία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σουηδία και ακολουθούν η Δανία και η Φιλανδία.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Αρτ ντε Γκόις προειδοποίησε για την εξέλιξη : “Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη, ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά. Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη θα πρέπει να βελτιώσουν τις ευκαιρίες των νέων ανθρώπων”.

Η ψαλίδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη μεταξύ Βορρά και Νότου καθώς και μεταξύ νεότερων και ηλικιωμένων. Σε Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια αυξήθηκε τα προηγούμενα οχτώ χρόνια από το 6,4 σε 7,6 εκατομμύρια. Στην Ισπανία το ποσοστό των νέων 20 με 24 ετών που δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν αυξήθηκε από το 16,6% στο 24,8%, ενώ στην Ιταλία από το 21,6% στο 32%.

Τα παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες των οποίων το εισόδημα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος ή σε οικογένειες που δεν διαθέτουν κανένα απολύτως εισόδημα.

Επίσης πολλοί νέοι μεταξύ 20 και 24 χρόνων βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Από αυτούς 5,4 εκατομμύρια ή 17,8 % δεν έχουν ούτε εργασία ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ ο αριθμός αυτών των νέων αυξήθηκε κατά πολύ.

Μόνο στη Γερμανία και τη Σουηδία οι νέοι απέκτησαν καλύτερες προοπτικές. Οι χειρότερες προοπτικές καταγράφονται και πάλι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Παράλληλα, όπως γράφει η Deutsce Welle, μεγαλώνει η ψαλίδα όσον αφορά τη φτώχεια ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους. Ενώ το ποσοστό των παιδιών και των νέων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά μέσο όρο από το 2007, στον πληθυσμό άνω των 65 χρόνων το ποσοστό μειώθηκε από 24,4% σε 17,8%.

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι, παρά την κρίση, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους δεν μειώθηκαν τόσο όσο τα εισοδήματα του νεότερου πληθυσμού.

Αυτά είναι λοιπόν τα αποτελέσματα της πολιτικής του Βερολίνου και έπεται συνέχεια. Εικόνα… Κατοχής στον Ευρωπαικό νότο με τη σφραγίδα του Δ’ Ράιχ, της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button