Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Κόσμος

Περισσότερες από 1.100 νεκρές θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν στην Ινδία.

 

Περισσότερες από 1.100 νεκρές θαλάσσιες χελώνες της ποικιλίας olive ridley ξεβράστηκαν στις παραλίες του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού στη νότια Ινδία τον Ιανουάριο του 2025.

«Ποτέ μου δεν είχα ακούσει για τόσο μεγάλο αριθμό χελωνών   που ξεβράστηκαν σε κάποια παραλία του Ταμίλ Ναντού, τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Κουπουσάμι Σιβακουμάρ, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Pondicherry.

Οι περισσότερες από τις χελώνες που ξεβράστηκαν βρέθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Τσενάι. Κάθε χρόνο, χελώνες του είδους Lepidochelys olivacea συγκεντρώνονται στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας για να αναπαραχθούν.

Οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν στην ακτή στις παραλίες όπου εκκολάφτηκαν για να γεννήσουν τα δικά τους αυγά, ενώ τα αρσενικά παραμένουν στο νερό. Συνήθως, στις παραλίες του Τσενάι φωλιάζουν 100 έως 150 χελώνες ετησίως, οπότε η προσάραξη περισσότερων από 1.000 χελωνών προκαλεί έκπληξη, δήλωσε ο Σιβακουμάρ.

Ο κάτοικος του Τσενάι, Ρατζίβ Ράι, δήλωσε ότι είχε εντοπίσει περίπου 80 νεκρές χελώνες σε μια παραλία μήκους 2 χιλιομέτρων κοντά στο σπίτι του. Είπε ότι ειδοποίησε το δασαρχείο της πολιτείας, το προσωπικό του οποίου είναι υπεύθυνο για την ταφή των κουφαριών.

Η αρχική νεκροψία ενός κουφαριού αποκάλυψε βλάβες στους πνεύμονες, ενώ πολλές νεκρές χελώνες είχαν διογκωμένα μάτια. Οι δύο αυτές παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι χελώνες είναι πιθανό να πέθαναν από ασφυξία και πνιγμό, δήλωσε ο Γιουβάν Άβες, περιβαλλοντικός ακτιβιστής με έδρα το Τσενάι. Η επίσημη έκθεση της νεκροψίας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Ο Άβες πρόσθεσε ότι είχε επίσης παρατηρήσει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αρσενικών κουφαριών στην παραλία.

Οι αρχές υποψιάζονται παράνομη αλιεία στην περιοχή

Οι λόγοι για τους μαζικούς θανάτους είναι ασαφείς. Ωστόσο, ο Σιβακουμάρ δήλωσε ότι τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές χελώνες θα μπορούσαν να έχουν συγκεντρωθεί κοντά σε παραλίες ωοτοκίας για να αναπαραχθούν. Εάν υπήρχε αλιεία με δίχτυα στην περιοχή, οι χελώνες, οι οποίες πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, ενδέχεται να παγιδεύτηκαν και να πνίγηκαν.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button