Με παρέμβαση Γεραπετρίτη αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης
Μία… ροζ ελληνική σημαία, που φιλοξενείται σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» και προκάλεσε αντιδράσεις, «αναγκάζοντας» το υπουργείο Εξωτερικών να την αποσύρει, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.
Το θέμα ανέδειξε χθες ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νάτσιος κραδαίνοντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, μία φωτογραφία της επίμαχης ροζ ελληνικής σημαίας. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Νατσιός, κάνοντας λόγο για «κουρέλι», η σημαία μας, αντί για γαλανόλευκη, είναι φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα.
Πράγματι, η σημαία αυτή φιλοξενείται εντός του ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ, που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες. Όπως αναφέρεται επεξηγηματικά, «το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».
«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους» έχουν αναφέρει σχετικά οι διοργανωτές της έκθεσης. Πρόκειται, δηλαδή, για μία συμβολικά βαμμένη σε χρώμα ροζ σημαία, που στόχο έχει να αναδείξει το ακανθώδες ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και τις διαστάσεις που έχει λάβει στις μέρες μας.
Παρά τον συμβολικό της χαρακτήρα, ωστόσο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, η ροζ ελληνική σημαία αποσύρεται άμεσα από την έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: πρώτο θέμα