Παρέμβαση Κομισιόν για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους μετά το πολύνεκρο δυστύχημα της Λάρισας.
Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και η Κομισιόν ιδιαίτερα, καθώς και ο αρμόδιος Επίτροπος, ήταν ενημερωμένοι εξαρχής για το τεράστιο σκάνδαλο και την πρωτοφανή εγκληματική αμέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων και των αρμόδιων φορέων στον τομέα του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη οξυδέρκεια για να κατανοήσει κανείς πως οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί ήταν αυτοί που κατά καιρούς ενέκριναν τα διάφορα προγράμματα στήριξης (ΕΣΠΑ κλπ.), καθώς και τις ιδιαίτερες χρηματοδοτήσεις προς τους κρατικούς φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ – στη συνέχεια Hellenic Trains) προκειμένου να εγκατασταθούν ψηφιακά δίκτυα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου.
Από τους ελέγχους που έγιναν κατά καιρούς, η Κομισιόν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης. Άλλωστε, η Ελλάδα κατηγορήθηκε και κατέληξε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για όλες αυτές τις αλληγορίες, παλινωδίες, καθυστερήσεις κλπ.
Έπρεπε να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και να εξευτελιστεί διεθνώς η αλυσίδα διοίκησης της Ελλάδας, από τον ανώτατο έως τον κατώτερο υπεύθυνο, για να αποφασίσει η Κομισιόν να αποστείλει ειδική ομάδα κρούσης για να διαπιστώσει επιτόπου το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, από το 2000 μέχρι το 2023, οι ελληνικές κυβερνήσεις με τη μέθοδο του «ράβε, ξήλωνε» απέτυχαν παταγωδώς να εγκαταστήσουν, έστω και για τα μάτια του κόσμου, ένα δίκτυο ελέγχου του κυκλοφοριακού φόρτου στο άλλωστε πολύ περιορισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ένα δίκτυο που δεν έχει εγκατασταθεί ούτε καν στον προαστιακό της πρωτεύουσας…
Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν
Το πρωί της Δευτέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ξύπνησε». Με ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους. Η ανάρτηση αυτή προέκυψε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σήμερα το πρωί συζήτησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους», όπως αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο Twitter.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτει ότι «ειδικοί από την Επιτροπή και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΕΕ θα ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι πρωταρχικής σημασίας».
Στον ανακριτή και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας
Παράλληλα, η έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη συνεχίζεται. Την πόρτα του ανακριτή περνά σήμερα, Δευτέρα και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας από την αυτήν που σημειώθηκε η εθνική τραγωδία.
Στόχος της κλήσης είναι να συλλέξει ο ανακριτής όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλα πρόσωπα.
Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια του προϊστάμενου του σταθμάρχη στη Λάρισα
Την ίδια ώρα, με εντολή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν.
Παράλληλα, δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται.
Σημειώνεται πάντως στο ρεπορτάζ του OPEN, ότι το πρωί της επόμενης ημέρας από την τραγωδία ο επιθεωρητής Λάρισας ζήτησε να βγει σε αναρρωτική άδεια για έναν μήνα και δεν παρουσιάστηκε την επομένη στα γραφεία του Οργανισμού και της εταιρείας του ΟΣΕ κάτι που προκαλεί ερωτήματα.
Ο επιθεωρητής Λάρισας μένει στον Βόλο, αλλά δεν εντοπίστηκε εκεί, καθώς φαίνεται πως δεν βρίσκεται στην πόλη και ότι έχει αποχωρήσει λόγω κάποιων προσωπικών προβλημάτων.
Πηγη: ζούγκλα