Ενδιαφέροντα
Χρ.Δήμας: Το επιχείρημα περί αυταπάτης, αποτελεί την υπερασπιστική γραμμή της Κυβέρνησης
Μεταξύ των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής capital controls και υπογραφής του τρίτου Μνημονίου ήταν ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας στην τοποθέτηση του παρέθεσε μία σειρά δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλύπτουν την ύπαρξη του σχεδίου Β και τις ανορθολογικές επιλογές της Κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, την επιβολή των Capital Controls και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Όπως υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, το επιχείρημα του κ. Τσίπρα περί αυταπάτης των κυβερνώντων για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση δεν ευσταθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία κάποιοι οικοδομούν την υπερασπιστική τους γραμμή, για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών.
Διαβάστε ένα απόσπασμα από την ομιλία:
«Είμαστε σήμερα εδώ για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για την επιβολή των capital controls. Μια κατάσταση που κόστισε πολύ στη χώρα και έχει ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς μέσα σ’ αυτή την Κυβέρνηση και όχι μόνο. Το κόστος αυτής της απόφασης του κ. Τσίπρα, αποδείχθηκε δυσβάσταχτο. Κάτι που πλέον το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, φροντίζοντας επιμελώς να οικοδομήσει την υπερασπιστική του γραμμή. Η δικαιολογία της αυταπάτης όμως, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη. Δεν υπάρχει καμία ιδεαλιστική ψευδαίσθηση, όταν την Κυβέρνηση είχαν προειδοποιήσει οι πάντες.
Από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την αντιπολίτευση, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και το σημερινό αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη, ο οποίος στην Επιτροπή Απολογισμού πρόσφατα τόνισε ότι κάθε σοβαρός οικονομολόγος γνώριζε ότι οι συνέπειες ενός GREXIT θα ήταν τραγικές αναφέροντας και ιστορικά παραδείγματα, από που χώρες τόλμησαν ή αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από κοινό νόμισμα. Και αν για κάποιο λόγο, ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να ακούσει όλους αυτούς θα μπορούσε να ανατρέξει στον ίδιο του τον εαυτό. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις 30.11.2011 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος από το Γ.Παπανδρέου, είχε πει χαρακτηριστικά:
“Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στο λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας…”. Συνεπώς, ας μην πέφτουμε στην παγίδα. να αναπαράγουμε την υπερασπιστική του γραμμή. Καμία αυταπάτη δεν είχε ο κ. Τσίπρας. Και αυτό που πρέπει να εξετάσουμε, είναι αν είχε και δόλο. […]
Καμία αυταπάτη δεν είχε ο Πρωθυπουργός. Το μόνο που είχε, ήταν ένα σχέδιο για να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Και αυτό το κατάφερε. Αυτό που δεν κατάφερε, είναι να μας πείσει πως διαπραγματεύθηκε, πως δεν είχε το Grexit στο πίσω μέρος του μυαλού του και πως την ευθύνη για ότι συνέβη την έχουν οι ξένοι. Το επιχείρημα περί αυταπάτης, αποτελεί την υπερασπιστική γραμμή της Κυβέρνησης προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τις ευθύνες της για τη ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών. Οφείλουν όμως, να δώσουν εξηγήσεις. Να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πόσο μας κόστισε η «περήφανη» τους διαπραγμάτευση και να αποδείξουν, πως για όλα αυτά δεν είχαν δόλο.»