Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Υλικά για 8-10 άτομα
Προετοιμασία 35 λεπτά
Μαγείρεμα 12 λεπτά

ΥλικάΓια τον κορμό
-4 αβγά μεγάλα
-100 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
-100 γρ. αλεύρι
-1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
-1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
-3 κουτ. σούπας σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι (για ράντισμα)
Για το σιρόπι μελιού
-50 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για άλειμμα
-50 μελάσα ή πετιμέζι
-50 γρ. μέλι
-2 κομμάτια γλυκό πορτοκάλι στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
-2 κουτ. σούπας σιρόπι
από το γλυκό πορτοκάλι
Για την επικάλυψη
-200 γρ. βούτυρο
-300 γρ. ζάχαρη άχνη
-2 κουτ. γλυκού βανίλια εκχύλισμα

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Στρώνουμε με λαδόκολα ένα ταψάκι 20×30 εκ. και το βουτυρώνουμε. Βράζουμε σε κατσαρόλα τη μελάσα ή το πετιμέζι, το μέλι, το βούτυρο, το ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι και το σιρόπι του, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτουμε μέσα το μείγμα μελιού κι ανακατεύουμε απαλά. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι λίγο λίγο με το μείγμα των αβγών-σιροπιού ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω απαλά. Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε άλλη λαδόκολα πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη. Διπλώνουμε προσεκτικά σε ρολό και αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Ανακατεύουμε στο μίξερ καλά όλα μαζί τα υλικά της. Ξεδιπλώνουμε προσεκτικά το ρολό το ραντίζουμε με τις 3 κουτ. σούπας σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι και αλείφουμε με το μείγμα της επικάλυψης. Κλείνουμε προσεκτικά και διακοσμούμε με το υπόλοιπο μείγμα την επιφάνεια κάνοντας γραμμές. Του δίνουμε το σχήμα του κορμού και εάν θέλουμε τον διακοσμούμε με ζαχαρωτά.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button