Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Χρίστος Δήμας: Ερώτηση για το φράγμα του Ασωπού

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του φράγματος του Ασωπού ποταμού, έφερε στη Βουλή ο Χρίστος Δήμας. Ο βουλευτής Κορινθίας με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά να μάθει σε τι φάση βρίσκεται το έργο, αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του και κατά πόσο έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Φράγμα Ασωπού ποταμού Ν.Κορινθίας

16.12.2016

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε το 2008 στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» το έργο «κατασκευή φράγματος Ασωπού ποταμού νομού Κορινθίας».

Η κατασκευή του φράγματος έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί σε στένωση του ποταμού η οποία βρίσκεται 2 χλμ. από το χωριό Παραδείσι και 4χλμ. από το χωριό Στιμάγκα, στα όρια των Δήμων Συκιωνίων και Βέλου-Βόχας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό αρδευτικό έργο, το οποίο αξιοποιεί τα νερά του ποταμού Ασωπού έχοντας στόχο την άρδευση 50.000 στρεμμάτων καλλιεργούμενης έκτασης και παράλληλα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με νερό. Ταυτόχρονα, η δημιουργία τεχνητής λίμνης, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

To έργο δημοπρατήθηκε το 2008 με ανάδοχο την εταιρεία «ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ» και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014. Παρ’ όλα αυτά λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας και της αδυναμίας περάτωσης του, το έργο παρουσίασε καθυστερήσεις. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε κοινοπραξία με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία είχε στόχο να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης που είχε προκύψει, ωστόσο δύο χρόνια μετά την αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης του, το έργο παραμένει μετέωρο.

Κατόπιν, των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η κατασκευή του φράγματος, των επιμέρους έργων που είχαν προβλεφθεί καθώς και του αγωγού μεταφοράς νερού στις προς αξιοποίηση περιοχές; Έχουν λυθεί τα ζητήματα χρηματοδότησης; Έχει πραγματοποιηθεί η ένταξη του υπόλοιπου αντικειμένου του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020; Πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα παραδοθεί προς χρήση το έργο;

β) Έχουν αποπληρωθεί τα οφειλόμενα στους εργαζομένους;

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button