Τώρα ο Τσίπρας καλεί σε διάλογο τα κόμματα για το μέλλον της οικονομίας
Αφού… κατάλαβε ότι «κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες» – «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ – Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές και με βιώσιμους όρους
Στο φλέγον ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Όπως δήλωσε, η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές και με βιώσιμους όρους.
«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν» προσέθεσε.
«Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, απευθύνοντας κάλεσμα: «Ας προσέλθουμε σ’ ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας».
«Αυτές τις ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η λύση η οποία προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Όπως εξήγησε, καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά προς το μέλλον. «Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.
Ακόμη, προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας.
«Εισάγουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα μαζί θα διοχετεύσουν ρευστότητα πάνω από τρία δισ.» είπε επίσης. Υπογράμμισε εξάλλου ότι με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων αίρονται γραφειοκρατικά βάρη.
Τόνισε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα υποδομών που κινδύνευαν να ακυρωθούν στα δικαστήρια ή να μην ολοκληρωθούν και υπογράμμισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο. «Σύντομα θα μπορούμε να πούμε άλλαξε σελίδα» υπογράμμισε σχετικά