Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Το νέο σύστημα πληρωμών με πλαστικό χρήμα -Σαρωτικές αλλαγές στις συναλλαγές

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η χρονιά και λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με το Κουαρτέτο, έφτασαν στη Βουλή οι… πολύπαθες διατάξεις για το πλαστικό χρήμα, οι οποίες… υπόσχονται συνέχεια του σήριαλ.

Το ερώτημα που «καίει» είναι αν το σύστημα θα προλάβει να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους, με δεδομένο ότι σχεδόν σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου, που ορίζει τι πρέπει να κάνουν φορολογούμενοι και επιτηδευματίες, προβλέπεται η έκδοση Αποφάσεων, οι οποίες θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι υπάρχει ειδικό άρθρο (75) που δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να θεσπίσει με Απόφαση, νέα μέτρα, κίνητρα και όποια άλλη λεπτομέρεια, προκειμένου να… προωθηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές!

Το τι μπορεί να προκαλέσει μια ενδεχόμενη καθυστέρηση, στην αλυσίδα των ενεργειών που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κατά τα άλλα ορθό μέτρο, δεν χρειάζεται να έχει φαντασία κανείς για να το αντιληφθεί. Αν αναλογιστεί π.χ. κανείς ότι όσοι δεν πιάνουν το προβλεπόμενο ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών, θα έχουν ποινή φόρου 22%, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν καθυστερήσει η Απόφαση και η συνήθης εγκύκλιος π.χ. για τις δαπάνες που θα εξαιρούνται, οι φορολογούμενοι για μια ακόμα φορά θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.

Το πλαίσιο για τη χρήση πλαστικού χρήματος σε γενικές γραμμές προβλέπει όσα διέρρεε ή ανακοίνωνε επισήμως το υπουργείο Οικονομικών από τον… περσινό Νοέμβριο και επιχειρεί να κλείσει τις «τρύπες» της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, από τις διατάξεις απουσιάζει η πρόβλεψη ακατάσχετου λογαριασμού για τους επιτηδευματίες, που είχε αποτελέσει σημείο πολύμηνης τριβής με τους δανειστές. Ως εκ τούτου, μένει να φανεί στην πράξη, αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για δομικές δυσλειτουργίες του συστήματος, που έχουν εκφράσει οι επιτηδευματίες.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button