Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Πολιτική

Την άρση της βαριάς φορολογίας στον καφέ& στα ποτά ζητάει με παρέμβαση του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2024

Με ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο, ζητάω να ανακαλέσει η Κυβέρνηση την απόφαση της για φορολόγηση του σερβιριζόμενου καφέ, καθώς και την προγενέστερη απόφαση φορολόγησης των σερβιριζόμενων αναψυκτικών, με ΦΠΑ 24% εισακούγοντας την ένσταση του κλάδου της εστίασης, ώστε να μη φαίνεται για ακόμη μια φορά ανακόλουθος ο κ.Μητσοτάκης σε σχέση με όσα υπέγραφε και εξήγγειλε στο παρελθόν.
O κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υπογράψει ο ίδιος και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Χατζηδάκη, τη βουλευτική τροπολογία 2183/19014/5/2019 με την οποία μεταξύ άλλων καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη
τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τ. Θεοδωρικάκο

ΘΕΜΑ: Θα ανακαλέσει η Κυβέρνηση την απόφαση της για φορολόγηση του σερβιριζόμενου καφέ, καθώς και την προγενέστερη απόφαση φορολόγησης των σερβιριζόμενων αναψυκτικών, με ΦΠΑ 24% εισακούγοντας την ένσταση του κλάδου της εστίασης;

Με την από 20 Ιουνίου 2024 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών για επαναφορά του βασικού συντελεστή ΦΠΑ (24%) έναντι του μειωμένου συντελεστής ΦΠΑ (13%) στα σερβιριζόμενα προϊόντα καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι, με εκτιμώμενη ωφέλεια για τον Προϋπολογισμό 43 εκ. ευρώ.
Όπως είναι δυνατόν η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Ενδεικτικά, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με την οποία σημειώνει ότι η «αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, γυρίζει την εστίαση στα σκληρά χρόνια των μνημονίων» και μετέφερε το αίτημα της ίδιας καθώς και δεκάδων ενώσεων και συλλογών εστίασης σε όλη την Ελλάδα να τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.
Μάλιστα με αιχμηρό τρόπο η ΠΟΕΣΕ υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υπογράψει ο ίδιος και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Χατζηδάκη, τη βουλευτική τροπολογία 2183/19014/5/2019 με την οποία μεταξύ άλλων καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.
Μάλιστα το 2018 σε συνάντηση με νέους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί «για την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σε δεύτερο χρόνο στο 11%».
Πέρα όμως από την Κυβερνητική ανακολουθία υπάρχει και το μείζον ζήτημα που ενδεχομένως να προκύπτει με την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ  με τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός του κλάδου της εστίασης. Είναι ότι σίγουρο ότι ο διαφορετικός ΦΠΑ να δίνει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα  σε επιχειρήσεις του κλάδου που δίνουν έμφαση στην παράδοση αγαθών (take away και delivery) για τις οποίες θα συνεχίσει να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής, έναντι των επιχειρήσεων που εστιάζουν στο σερβίρισμα του καφέ που θα εφαρμοστεί ο κανονικός συντελεστής.
Αυτό δεν είναι ένας αβάσιμος φόβος δεδομένου ότι υπάρχει εκτεταμένη επιστημονική έρευνα για την επίδραση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ εντός ενός κλάδου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι η 2η αύξηση  Κυβερνητική επιλογή ήταν από τον Ιανουάριο του 2024 να ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ και στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά  (αναψυκτικά), χυμούς και ροφήματα.
Επειδή, βάσει των ανωτέρω, οι ανωτέρω αποφάσεις της Κυβέρνησης για επαναφορά του βασικού συντελεστή ΦΠΑ:

  • ακυρώνουν ένα θεμιτό και δίκαιο αίτημα του κλάδου της εστίασης για ενιαίο και μειωμένο συντελεστή,
  • αναιρούν βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στη συνέχεια και ως Κυβέρνησης,
  • αποτελούν σοβαρή πρόκληση καθώς στη στιγμή που ολιγοπωλιακοί κλάδοι και τραπεζικό σύστημα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν τα όρια της αισχροκέρδειας να αναζητούνται έσοδα από την κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών ακόμα και των λιγότερο προνομιούχων Ελλήνων,
  • ακυρώνουν το αφήγημα των βιώσιμων δημόσιων οικονομικών όταν αποπνέουν την αίσθηση ότι από τον προϋπολογισμό λείπουν 43 εκ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν «παντί τρόπω»
  • ενδεχομένως να υποκρύπτουν την πρόθεση να μειωθεί ο αριθμός των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης προς όφελος μεγάλων αλυσίδων εστίασης.

Ερωτάται οι κ. Υπουργοί:

  1. Θα εισακούσει τις ενστάσεις του κλάδου της εστίασης και θα ανακαλέσει την απόφαση για φορολόγηση του σερβιριζόμενου καφέ (κακάο, τσάι και χαμομήλι), καθώς και την προγενέστερη απόφαση φορολόγησης των σερβιριζόμενων μη αλκοολούχα ποτά  (αναψυκτικά), χυμούς και ροφήματα, με ΦΠΑ 24% εισακούγοντας την ένσταση του κλάδου της εστίασης,  ώστε να μη φαίνεται για ακόμη μια φορά ανακόλουθος ο κ.Μητσοτάκης σε σχέση με όσα υπέγραφε και εξήγγειλε στο παρελθόν;
  2. Έχουν εκπονήσει μια μελέτη, σε συνεργασία και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού,  για το αν ο διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ στο σερβίρισμα και στην παράδοση (take away και delivery) καφέ στρεβλώνει τον ανταγωνισμό εντός του κλάδου της εστίασης;
  3. Θα καταστήσει οριστική πραγματικότητα τον ενιαίο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών, όπως ζητάει σύσσωμος ο κλάδος της εστίασης;

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button