Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Τα συμφέροντα κρύβονται στα… αποδυτήρια…

 

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του Ομίλου ΜΜΕ Alter Ego και πρόεδρος του Ολυμπιακού Ευάγγελος Μαρινάκης, διέβη την είσοδο του Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την είδηση αποκάλυψε η στήλη power game του «parapolitika .gr», ιδιοκτησίας Γιάννη Κουρτάκη, στενότατου συνεργάτη και προσωπικού φίλου του επιχειρηματία. Δεν χωρά καμία αμφιβολία δηλαδή ως προς το «αξιόπιστον» της πληροφορίας.

Κατά τον συνεργάτη του κ. Μαρινάκη, η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα κλίμα θετικό και πλήρους αλληλοκατανόησης.

Το πολιτικό αυτό παρασκήνιο αλλά και κάποιες εκ των ασύμμετρων απωλειών που προκλήθηκαν στη συνέχεια, αποκαλύπτει στην έκδοση της Τετάρτης 9ης Νοεμβρίου η εφημερίδα «Δημοκρατία». Δύο είναι οι βασικές τοποθετήσεις της εφημερίδας. Η μία δια χειρός Μανώλη Κοττάκη (σελ.6) και με τίτλο «Είναι αργά για δάκρυα κύριε πρωθυπουργέ» και η δεύτερη που υπογράφεται από τον Αλέξανδρο Τάρκα (σελ. 12) και με τίτλο «Lame duck Mitsotakis»?

Μία αναγκαία διευκρίνιση. Εις την αγγλοσαξωνικήν και στην πολιτική ορολογία η έκφραση «lame duck» για κάποιον πολιτικό, μεταφράζεται επί λέξει ως «κουτσή πάπια» αλλά μεταφορικά σημαίνει, πως αυτός ο πολιτικός βρίσκεται σε αποδρομή. Με λίγα λόγια ο αρθρογράφος υπονοεί πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπό αναχώρησιν…

Μετά από τις αναγκαίες αυτές διευκρινήσεις ας επικεντρωθούμε στο πολιτικό αντικείμενο της υπόθεσης. Ο μεν βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία» και Διευθυντής της εφημερίδας «Εστία», ο Μανώλης Κοττάκης, υπενθυμίζει τα κρίσιμα σφάλματα του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι αντίστοιχα με εκείνα του πατρός του ως προς την διαχείριση των επιχειρηματικών συμφερόντων διαφόρων πυλώνων στήριξης της πολιτικής παράταξης της λεγόμενης Κεντροδεξιάς. Ο δημοσιογράφος θέτει σε αντιπαράθεση τα πεπραγμένα Μητσοτάκη με εκείνα της περιόδου Καραμανλή και καταλήγει επί λέξει: «Ο Κ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε απολύτως -είτε το συμπαθούσε είτε το ανεχόταν λόγω οικογενειακών σχέσεων – με το συγκρότημα του λιμένος, τουτέστιν, με εκείνο του Ευάγγελου Μαρινάκη». Η επισήμανση αυτή έχει σημασία, διότι προς το τέλος της ολοκλήρωσης της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Μητσοτάκη, αυτή η… «συμπάθεια» μετατοπίστηκε αισθητά για να καταλήξει σε εμφανή αντιπαράθεση.

Στο άρθρο δεν αναφέρονται τα πάντα και κυρίως δεν αναφέρονται τα deals «κλειδιά» τα οποία τελικά δεν κλείστηκαν υπέρ των συμφερόντων του Συγκροτήματος του Λιμένος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Δημοκρατία» και ο αρθρογράφος της.

Ας τα αναφέρουμε ωστόσο:

1) Η κοινοπραξία στην οποία μετείχε και ο Ευάγγελος Μαρινάκης απώλεσε το μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή το 2021. (βλέπε σχετικά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών).

2) Ο Όμιλος Μαρινάκη φέρεται να απώλεσε ένα μεγάλο deal με την Ουκρανία για μεταφορές προϊόντων το οποίο διαπραγματευόταν σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος που -σημειωτέον- αναφέρεται στην περίφημη «λίστα των 33». Η δουλειά τελικά κλείστηκε με παρέμβαση του Μαξίμου υπέρ συμφερόντων άλλου, πολύ γνωστού, ισχυρού και με άριστες επίσης σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, εφοπλιστή.

3) Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σε ένα από τα δύο σχήματα που διεκδίκησαν τον λιμένα συμμετείχε ως μέτοχος μία εκ των εταιρειών της Κοινοπραξίας, ο Ευάγγελος Μαρινάκης. Τελικά το θρακιώτικο λιμάνι παραμένει υπό κρατικό έλεγχο μάλλον -και αυτό είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο- με παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα και με το απλό σκεπτικό «ελέγχεται καλύτερα και αμεσότερα από το ελληνικό κράτος. Αντίθετα, είναι δυσκολότερος ο έλεγχος κάθε ιδιωτικής κοινοπραξίας» και ο νοών νοείτω.

Συναθροιζόμενα, θεωρητικά πάντα, τα κέρδη από όλες αυτές (και κάποιες άλλες) δουλειές είναι σημαντικά, άρα εξίσου σημαντική είναι και η απώλεια τους.

Ερώτημα λοιπόν. Όλες αυτές οι πληροφορίες και προφανώς ακόμη περισσότερες ήταν εν γνώσει του επιχειρηματία και του πρωθυπουργού το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, οπότε κατά τα «parapolitika. gr» αλλά και την εφημερίδα «Δημοκρατία» που τα επικαλείται, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Μαξίμου;

Γιάννης Βρέντζος
Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου είχαμε το περίφημο «πέναλτι» στην Λεωφόρο. Αμέσως μετά διατυπώθηκε η έκρηξη του άμεσου συνεργάτη του κ. Μαρινάκη, του Γιάννη Βρέντζου, ο οποίος ξεκάθαρα στοχοποίησε τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου συνδέοντας το… «πέναλτι» με τις υποκλοπές και το «Predator». Ακολούθησε η περίφημη ανακοίνωση της «Θύρας 7» η οποία αιφνιδίως «πολιτικοποιήθηκε». Η ανακοίνωση αναφέρεται εκτενώς στην μελλοντική δυναμική της «ψήφου των οπαδών του Θρύλου». Η προειδοποίηση είναι σαφής. Ο ψηφοφόρος – οπαδός του Ολυμπιακού δεν θα είναι δεδομένος για τη Νέα Δημοκρατία.

Την επομένη ημέρα, το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, η αθλητική εφημερίδα «Κόκκινος Πρωταθλητής» που αποτελεί διάδοχο εκδοτικό σχήμα του παλαιότερου «Πρωταθλητή», κυκλοφορεί με τον ενδεικτικό τίτλο «Κόμμα μας είναι ο Θρύλος» και με υπέρτιτλο «Και για όσους δεν κατάλαβαν την ανακοίνωση-ΣΤΑΘΜΟ». Ο υπέρτιτλος προφανώς αναφέρεται στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδας και στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών, μηνύσεων και άλλων δραστηριοτήτων που συναποφασίστηκαν.

Από τη συνάντηση του Ευάγγελου Μαρινάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Μαξίμου έως το πολιτικό πρωτοσέλιδο του «Κόκκινου Πρωταθλητή» της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου πέρασαν μόνον 4 εικοσιτετράωρα. Από τις διαβεβαιώσεις περί θετικού κλίματος έως την μετωπική αντεπίθεση της «Θύρας 7» και του φίλιου προς τον Ολυμπιακό αθλητικό Τύπο κατά του πρωθυπουργού και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος συλλήβδην, η απόστασις είναι τεραστία.

Προκάλυμμα τα ποδοσφαιρικά αποδυτήρια

Τουλάχιστον 6 με 8 μήνες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών (σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου) και ενώ εξελίσσεται η υπόθεση των υποκλοπών με εμπλοκή -πλέον- διαφόρων παραγόντων αυξομειούμενης και αυτοαναιρούμενης συχνά αξιοπιστίας, η αντιπαράθεση Μαξίμου συνολικώς και Ομίλου Μαρινάκη, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία, προσλαμβάνει διαστάσεις πολέμου θέσεων, τύπου Ανατολικής Ουκρανίας. Από τη στιγμή μάλιστα που στην πολιτική ρήξη υπεισέρχονται και στοιχεία εξωθεσμικά, δηλαδή τα του ποδοσφαίρου αποδυτήρια και δομές ανεξέλεγκτες όπως οι οπαδικές οργανώσεις (Θύρα 7 κλπ), η σύγκρουση προσλαμβάνει ιδιαίτερα και άκρως ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη αυτή παραπέμπει σε σενάρια παρακρατικών συμφύσεων στα πολιτικά πράγματα του Κεντροδεξιού – Δεξιού χώρου, οι οποίες προιωνίζονται πολιτική ανωμαλία.

 

Πηγή : Ζούγκλα gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button