Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τέλος το ρύζι, το στόλισμα και το πάτημα του ποδιού στους γάμους

Ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ξεκαθαρίζει τους όρους  όρων και τις  προϋποθέσεις τέλεσης των μυστηρίων του γάμου και της βάφτισης

Συγκεκριμένα για την τέλεση των προαναφερθέντων μυστηρίων, τα οποία εφ’ εξής δεν θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα (γάμος και στη συνέχεια βάφτιση), οι συμμετέχοντες σε αυτά θα πρέπει να προσέρχονται στην εκκλησία ευπρεπώς ενδεδυμένοι, να μην προχωρούν στη ρίψη ρυζιού, κουφέτων ή λουλουδιών κατά το μυστήριο του γάμου, απαγορεύεται ο στολισμός τόσο στο εσωτερικό του ναού όσο και στον αύλειο χώρο, ενώ δεν επιτρέπεται και το «ακατανόητο και αντιχριστιανικό πάτημα του ποδιού του γαμπρού από τη νύφη».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, διευκρίνισε ότι η εγκύκλιος στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της εκκλησίας και της σχέσης της με τους πιστούς, η οποία πρέπει να είναι ουσιαστική και συνειδητή και ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη παραίνεση αλλά για απόφαση που ήδη εφαρμόζεται.

«Θα ήταν αναχρονιστικό να ζητήσουμε από τις χριστιανές να εισέρχονται στην εκκλησία με μαντήλι όπως γινόταν παλιά ή όπως γίνεται ακόμη και σήμερα στη Ρωσία και την Ισπανία. Εμείς ζητάμε απλά ένα μέτρο. Ευπρέπεια και σεμνότητα. Η εκκλησία δεν μπορεί να μετατραπεί σε αίθουσα δεξιώσεων ή σε χώρο πάρτι», είπε ο κ. Δαμασκηνός συμπληρώνοντας ότι οι πιστοί θα πρέπει να τον ευγνωμονούν γιατί τους βγάζει από τον πειρασμό της σύγκρισης και των αλόγιστων δαπανών σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για θρησκευτικά μυστήρια που είναι τα πιο ανέξοδα και λιτά.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button