Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

«Στο Θεό» το βρετανικό χρηματιστήριο – Το Brexit σώζει την Βρετανία

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

«Στο Θεό» έφτασε το βρετανικό χρηματιστήριο και το Brexit σώζει την Βρετανία καθώς προδιαγράφεται οικονομική έκρηξη κάτι που δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το «boom» που θα υπάρξει από επενδυτές στην επόμενη πρνταετία.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης blue-chip FTSE 100 έφτασε σήμερα το 2016 σε νέο ιστορικό υψηλό, με τις μεταλλευτικές μετοχές να έχουν εκτοξευθεί και την υποχώρηση της στερλίνας μετά την ψήφο του Ιουνίου υπέρ του Brexit να προσφέρουν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον
Ο δείκτης, που περιλαμβάνει εταιρίες με διεθνή προσανατολισμό, έκλεισε με άνοδο 0,3% στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 7.142,83 μονάδων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 7.129,83 που σημειώθηκε φέτος τον Οκτώβριο. Το 2016, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 14,4%, σημειώνοντας μεγάλη υπεραπόδοση έναντι άλλων βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η σημαντική υποχώρηση της στερλίνας βοήθησε τις εταιρίες του δείκτη που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους σε δολάρια.
Η άνοδος του FTSE ήταν επίσης αποτέλεσμα του ισχυρού ράλι των μεταλλευτικών μετοχών, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να σημειώνει φέτος άλμα 101,5% χάρη στις υψηλότερες τιμές των μετάλλων και τις προσδοκίες ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση να αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές στις ΗΠΑ.
Αυτό φυσικά σημαίνει πολλές δουλειές για τις βρετανικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν και τον πρώτο λόγο στην αμερικανική αγορά και όχι μόνο.
Το Brexit θα επιτρέψει στην Βρετανία να χρησιμοποιήσει την απεριόριστη πρόσβαση που έχει στις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται τεράστιες και πλούσιες αγορές όπως της Ινδίας, της Αυστραλίας και του Καναδά.
Παραφράζοντας το περιβόητο βρετανικό άσμα «God save the queen» θα λέγαμε «God saves Britain». Αυτά γίνονται όταν μια χώρα έχει τονέλεγχο της οικονομίας της και μπορεί να οργανώσει το μέλλον της έχοντας τον έλεγχο του νομίσματος της
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button