Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
ΕπικαιρότηταΧωρίς κατηγορία

Πύρινη κόλαση στον Βαρνάβα – Ολονύχτια η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες – Εκκενώνονται Μαραθώνας, Διόνυσος, Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη

 

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος – Μαριάννα Κορνάρου – Άλκης Αποστολόπουλος

 

Ολονύχτια ήταν η μάχη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών, του στρατού, αλλά και των κατοίκων των περιοχών που περικλείει το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στις 3 μ.μ. στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε τάχιστα κατακαίγοντας χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, αλλά και κατοικίες. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή κάνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης εξαιρετικά δύσκολο και με δεδομένο ότι σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας η αγωνία όλων είναι έκδηλη προκειμένου να μην λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. «Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν πλέον αναπτυχθεί βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά στο Γραμματικό και νότια στη Σταμάτα», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Το πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτο στο τρίγωνο που σχηματίζεται γύρω από τις περιοχές Γραμματικό, Σταμάτα και Μικροχώρι, καθώς γύρω στις 6 το απόγευμα ο άνεμος γύρισε  το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς ,  προς την περιοχή της λίμνης του Μαραθώνα και της Σταμάτα.

Η μάχη όλη τη νύχτα λοιπόν, στο τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς θα είναι κυριολεκτικά υπεράνθρωπη, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις με κύριο στόχο την αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης του καταστροφικού πύρινου μετώπου. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί ο αέρας που εξακολουθεί να πνέει στην περιοχή,  με ριπές 7 ακόμη και 8 μποφόρ. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το μέτωπο της φωτιάς εξαιτίας της αλλαγής του ανέμου κατευθύνθηκε προς την περιοχή του Διονύσου και για τον λόγο αυτό εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους για εκκένωση.

Πέρασε τη Λεωφόρο Διονύσου η φωτιά

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, δήμαρχος Κηφισιάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε ότι η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η φωτιά έχει περάσει τη λεωφόρο Διονύσου, καθώς άλλαξε η φορά των ανέμων.

Στα σπίτια η πυρκαγιά στον Διόνυσο

Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται και άλλα, Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ νέα εστία φωτιάς, ξέσπασε λίγο πριν από τη 1:00 στον Διόνυσο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καίγονται σπίτια.

Πλέον στην περιοχή επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται.

 

Τα μηνύματα του 112

Ως γνωστόν κατα την διάρκεια των προηγούμενων ωρών έχουν αποσταλεί μηνύματα του 112 προς τους κατοίκους του Γραμματικού, της Σταμάτας, της Ροδόπολης, της Αμυγδαλέζας και του Μικροχωρίου Ωρωπού προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές για την ασφάλεια τους. Επίσης στις 22:48, εστάλη μήνυμα του 112 για εκκενωση του Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη. Νέο μήνυμα του 112 στις 23.30 το βράδυ για εκκένωση της Ραπεντώσας προς Δροσία και Κηφισιά. Στις 23.40 ήχησε ξανά το 112 καλώντας του κατοίκους του Διονύσου να απομακρυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά, μέσω της Λεωφόρου Διονύσου.

 

05.40 Νέο μήνυμα εστάλη από το 112, μέσω του οποίου καλούνται οι κάτοικοι των οικισμών Νταού Πεντέλης και Αγίου Σπυρίδωνα να απομακρυνθούν προς τη Ραφήνα.

05.13 Δύο νέα μηνύματα εστάλησαν από το 112, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη να απομακρυνθούν οι πρώτοι προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος και οι δεύτεροι προς Μελίσσια και Βριλήσσια.

04.52 Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής, ενημερώνοντας ότι διασική πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, λίγες ώρες μετά τη μάχη που ξεκίνησε για τη φωτιά στον Βαρνάβα. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

00.05: Προληπτική εκκένωση του θερέτρου αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Μαρίνα.

23.40: Νέο μήνυμα 112 ήχησε στις 23:40 και αφορά την περιοχή του Διονύσου καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά, μέσω της Λεωφόρου Διονύσου.

 

23.11: Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη και με μεγάλη ένταση εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ σύμφωνα με πληροφόρηση από άνδρες της πυροσβεστικής που δρουν στα σημεία αιχμής είχε νωρίτερα πορεία προς Καλέτζι και Διόνυσο, ωστόσο οι εν λόγω περιοχές μέχρι στιγμής δεν απειλούνται.

Η φωτιά πλησιάζει στον Μαραθώνα που εκκενώνεται

22.48: Εκκενώνεται και ο Μαραθώνας μετά από μήνυμα του 112 στους κατοίκους, που τους ζητεί να απομακρυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

 

22.11: Νέο μήνυμα της πολιτικής προστασίας ζητάει από τους κατοίκους του Μαραθώνα να παραμείνουν σε ετοιμότητα, καθώς πλησιάζει η φωτιά στην περιοχή.

Εκκένωση κατασκήνωσης στο Γραμματικό – 400 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο κωπηλοταδρόμιο Μαραθώνα

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό. Τετρακόσια παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βαρνάβα, Σταμάτα και Δροσιά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την περιοχή του Βαρνάβα

Λόγω της πυρκαγιάς η αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

-Καπανδριτίου- Βαρνάβα προς Βαρνάβα

-Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

– Παραλία Βαρνάβα προς Βαρνάβα

-Μαντά – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

-Προφήτης Ηλίας προς Βαρνάβα

-Λ. Διονύσου θέση Ανατολή

-Λ Διονύσου και Θησέως

Παράλληλα σε ισχύ είναι και οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Σταμάτας και Δροσιάς:

-Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

-Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

-Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

-Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

-Σταμάτας- Δροσιάς και Μακαρίου

-Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου

-Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως

-Λ. Μαραθώνος και Εχετλού

-Μ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθώνος

– Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνίων

-Λ Διονύσου και Αγ. Ιωάννη

-Κόμβος Αγ. Στεφάνου

-Γέφυρα Πολυδενδρίου

 

 

Λόγω των ισχυρών ανέμων ήταν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των 26 εναέριων μέσων που επιχείρησαν μέχρι τη δύση του ηλίου για την κατάσβεση της. Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δύσκολες ώρες στη Σταμάτα: Πολλοί βρίσκονται μαζεμένοι στην κεντρική πλατεία

Στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, βρίσκονται κάτοικοι, η αστυνομία, Πυροσβεστική και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της πυρκαγιάς που έχει φτάσει στη Γαλήνη.

Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ανήσυχοι, κάποιοι πηγαίνουν νερό στους ηλικιωμένους γονείς τους που μένουν εκεί. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στη Γαλήνη. Είναι στην κατεύθυνση της Ροδόπολης. Υπάρχουν εθελοντές στο σημείο που μαζεύουν κατοικίδια σκυλιά που δεν μπόρεσαν να τα πάρουν οι ιδιοκτήτες τους.

Οι άνεμοι είναι ακόμα ισχυροί και φόβος όλων είναι να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το Διόνυσο. Αρκετός κόσμος έχει απομακρυνθεί, έχουν φορτώσει τα αυτοκίνητά τους και φεύγουν από την περιοχή. Υπάρχει ωστόσο και αρκετός κόσμος που είναι μαζεμένος στην κεντρική πλατεία ή πιο κάτω και περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button