Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν το Πανεπιστήμιο μέσα στα συντρίμμια της Μοσούλης

Μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης, τον περασμένο μήνα  από τα ιρακινά και τα αμερικάνικα στρατεύματα,  η πόλη προσπαθεί να ξαναγεννηθεί κάτω από τόνους μπάζα, θέτοντας προτεραιότητα την επαναλειτουργία του φημισμένου της πανεπιστημίου. Αν και οι δορυφόροι των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι η πόλη είναι σχεδόν ισοπεδωμένη, φοιτητές επιστρέφουν στο πανεπιστήμιο, αφού προηγουμένως εργάστηκαν εθελοντικά για την αποκομιδή των μπαζών στο πανεπιστήμιο!

«Δεν μας ενδιαφέρει αν τα κτίρια είναι γκρεμισμένα, αρκεί να γίνονται μαθήματα» αναφέρει φοιτητής στην κάμερα του TRT World. Το 2014 ο ΙSIS έκλεισε το Πανεπιστήμιο και το έκανε στρατηγείο του. Ο BBC σε πρόσφατο ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι ο ISIS έκαψε πάνω από 1 εκατομμύρια βιβλία  Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων, Λογοτεχνίας και  Τεχνών που υπήρχαν στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μαζί και ένα Κοράνι του 9ου αιώνα. Η οργάνωση χρησιμοποίησε τα εργαστήρια χημείας του Πανεπιστημίου για την κατασκευή χημικών όπλων.

«Φορούσαμε φτωχικά ρούχα για να μην ξεχωρίζουμε και κρυβόμασταν» αναφέρει ο σαραντάχρονος καθηγητής δικαίου  του Πανεπιστημίου της Μοσούλης Αλι Αλχαντίντι, ο οποίος επί 22 μήνες δίδασκε κρυφά τα πέντε παιδιά του για να μην χάσουν την επαφή τους με την γνώση. «Εκτός από την πείνα και την καταπίεση, ήθελαν να μας επιβάλλουν και την αμάθεια» καταλήγει στον ΒΒC.

Ο υπεύθυνος κατασκευών Οσάμα Χαμντουν ανέφερε στο TRT World  ότι φοιτητές τους βοήθησαν εθελοντικά για να μαζέψουν τα μπάζα από το πανεπιστήμιο, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ προσπάθεια γίνεται να λειτουργήσει ξανά το πανεπιστήμιο κανονικά τον Οκτώβρη.

Η  επιθυμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου δείχνει την δίψα των νέων κατοίκων της πόλης για γνώση, και τη βαθιά τους πίστη ότι η εκπαίδευση μπορεί να τους σώσει από την καταστροφή. Αρκεί να  λάβει υπόψη του κανείς  ότι  ενώ οι φοιτητές  επιστρέφουν στα μαθήματά τους,  54 προάστια της πόλης, 8,500 κατοικίες  οι 5 γέφυρες του ποταμού Τίγρη που ενώνουν τη Δυτική με την Ανατολική πλευρά της πόλης, 130χμ δρόμων και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν και ναρκοθετημένες ζώνες. Περίπου 440.000 άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ στους δρόμους της πόλης κάτω από τα μπάζα υπάρχουν ακόμα πτώματα. Οι κάτοικοι της πόλης, ταλανίζονται από τη  θλίψη για  τις διαλυμένες οικογένειές τους και την καχυποψία για κάποιους από τους γείτονες τους ότι τελικά συνεργάστηκαν  με τον ISIS.  Υπ’  αυτές τις συνθήκες το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση σίγουρα αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, φωτογραφίες από κινητά είδαν το φως της δημοσιότητας από γυναίκες που απολαμβάνουν πια κραγιόν και καλλυντικά, βγάζουν από πάνω τους τα μαύρα και φορούν χρωματιστά ρούχα και τακούνια- όλα απαγορευμένα από το καθεστώς του ISIS, ενώ στα καφέ επανήλθαν ποπ αραβικά τραγούδια που ήταν δημοφιλή στην πριν του 2014 εποχή.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button