Ποιος είναι ο Γιαν Φαμπρ, ο σκηνοθέτης με τα «παλλόμενα πέη» -Πήγαν να τον δείρουν στο Βέλγιο [εικόνες]
Καλλιτέχνης που προκαλεί σάλο εδώ και χρόνια όπου εμφανίζεται είναι ο Βέλγος Γιάν Φαμπρ, ο σκηνοθέτης που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αριστείδης Μπαλτάς έχρισαν πρόεδρο στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Δύο πράγματα ξέρει να κάνει ο Γιαν Φαμπρ: πλαστικές τέχνες και σκηνοθεσία. Γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1958, έκανε σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην πόλη Ανβέρ του Βελγίου και από το 1976 εγκατέλειψε την τέχνη για τις καλλιτεχνικές παραστάσεις.
Ο ίδιος αναφέρει ότι έχει επηρεαστεί στο έργο του από τον συνεπώνυμό του Γάλλο εντομολόγο Ζαν Ανρί Φαμπρ και ανακάλυψε ένα τρομερό πάθος για τα έντομα και ειδικότερα τους σκαραβαίους. Η υφή και ο χαρακτήρας του εντόμου με τα φτερά και το σκληρό κέλυφος τον σαγηνεύουν και τον εμπνέουν για τα έργα του στα οποία η μεταμόρφωση και το φως παίζουν βασικό ρόλο. Οι σκαραβαίοι τον τρελαίνουν τόσο όσο και οι πολύτιμοι λίθοι, άλλη πηγή έμπνευσης στο έργο του.
Μερικά …”έργα” του Φαμπρ από κελύφη εντόμων:
Ο Γιαν Φαμπρ ξεκίνησε κάνοντας γλυπτική με βάση τα κολεόπτερα με περίεργες μορφές που θυμίζουν εικόνες του μεσαίωνα. Διακόσμησε το ταβάνι μιας αίθουσας του Βασιλικού Παλατιού των Βρυξελλών, μετά από αίτημα της βασίλισσας Πάολα. Για τη διακόσμηση χρησιμοποιεί εκατομμύρια σκελετούς σκαραβαίων για να καλύψει το ταβάνι. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε έργο τέχνης στο Βέλγιο, πήρε την ονομασία « Heaven of Delight », ένα μωσαϊκό από χρώματα μπλε και πράσινο, φωτεινό και μεταλλασσόμενο.
Ο Γιαν Φαμπρ είναι καλλιτέχνης με διεθνές όνομα και εκθέτει τα έργα του σε όλο τον κόσμο. Στην Biennale της Βενετίας, στην la Dokumenta του Kassel, στο Stedelijk Museum του Αμστερνταμ, στο Museum of Contemporary Art της Γάνδης, στο Musée Pecci του Prato, στο Kunstverein του Αννόβερο αλλά και στο Ελσίνκι, στην Λισαβόνα, την Βαρσοβία, την Φραγκφούρτη, το Μόναχο και τη Βουδαπέστη.
Το 2008 ήταν ο επίτιμος καλεσμένος του Μουσείου του Λούβρου του Παρισιού σε μια έκθεση που έφερε το όνομά του: Φαμπρ, ο άγγελος της μεταμόρφωσης. Η βασίλισσα του Βελγίου Πάολα ήταν καλεσμένη στα εγκαίνια της έκθεσης.
Στα σκίτσα του, τα γλυπτά και στις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, ο Βέλγος καλλιτέχνης θέλει να εκφράσει θέματα που θεωρεί σημαντικά, όπως η τρέλα, ο θάνατος, η θυσία, το χρήμα, το καρναβάλι, η μάχη…
Το δεύτερο και σημαντικό μέρος του έργου του είναι η σκηνοθεσία. Ο Γιαν Φαμπρ σκηνοθετεί εδώ και 25 χρόνια και ορισμένα έχουν παρουσιαστεί και στο εξωτερικό. Στα θεατρικά του έχει επικριθεί αρκετές φορές για εκκεντρικότητα. Σε κάποιες παραστάσεις του οι θεατές σηκώθηκαν και έφυγαν στο μέσον της παράστασης. Αγαπημένος του τρόπος έκφρασης είναι η σεξουαλική βιαιότητα στα όρια της χυδαιότητας ενώ δεν λείπουν και οι σκοτεινές σκηνές θρίλερ στα όρια του μακάβριου.
Ο Γιαν Φαμπρ θεωρείται «τρομερό παιδί» του Βελγίου και σούπερ σταρ στη χώρα του. Προκλητικός ως τα άκρα, σκηνοθέτησε τον εαυτό του και δημιούργησε 18 πορτρέτα του από κερί, και 18 από μέταλλο, τα οποία παρουσίασε στην αίθουσα του βελγικού μουσείου Musées royaux des Beaux-Arts, στο μέσον των έργων μεγάλων μετρ της κλασικής ζωγραφικής.
Το 2012 ο Φαμπρ έκανε μάλλον το χειρότερο σόου της ζωής του. Σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης Ανβέρ, εμφανίζονται άνθρωποι να πετάνε γάτες στον αέρα οι οποίες ξαναπέφτουν στο έδαφος. Οι θεατές που το είδαν εξαγριώθηκαν τόσο που επιτέθηκαν να δείρουν τον Φαμπρ, ο οποίος ζήτησε συγνώμη στη συνέχεια:
«Λυπάμαι ειλικρινά γιατί οι γάτες έπεσαν λίγο άτσαλα. Ζητώ συγνώμη από όσους αγαπούν τις γάτες. Δεν είχα πρόθεση ούτε να τραυματίσω γάτες ούτε να τους κάνω κακό. Αυτή η περφορμάνς με τις γάτες είναι εμπνευσμένη από τη φωτογραφία ‘Dali atomicus’ του Philippe Halsman που την τράβηξε το 1948» δήλωσε.
To πέταγμα της γάτας, του Φαμπρ:
Ο Γιάν Φαμπρ είχε δηλώσει τότε: «Χρειάστηκε να τρέξω για να μη με λιντσάρουν οι θεατές και κοιμόμουν για αρκετές μέρες σε διαφορετικά σπίτια».
Ο Φαμπρ βγάζει το ψωμί του προκαλώντας, έγραψε η Liberation, μετά το συμβάν που πήρε μεγάλες διαστάσεις στο Βέλγιο. Εκανε παράσταση στην οποία το μόνο που έδειχνε ήταν ένας διαγωνισμός αυνανισμού!
Στη Γαλλία έγινε γνωστός στο Φεστιβάλ της Αβινιόν γιατί είχε δημιουργήσει έργα με θέμα το αίμα και τα ούρα.
Εργο του Φαμπρ “Η μεταμόρφωση του Αγγέλου”:
Στην Μπιενάλε της Βενετίας ο Φαμπρ προκάλεσε σκάνδαλο με το έργο του “Πιετά”, εμπνευσμένο από τον Μιχαήλ Αγγελο. Η Παρθένος του Φαμπρ είναι νεκροκεφαλή ενώ ο Ιησούς που κρατάει στην αγκαλιά της είναι ο ίδιος ο Φαμπρ!
Το γυμνό κατέχει την πρώτη θέση στις περφομάνς του Φαμπρ:
Και από την άποψη αυτή, η περφομάνς του Γιάν Φαμπρ με τα “παλλόμενα πέη” ήταν κάτι συνηθισμένο για την καλλιτεχνική του φύση: