Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ποιοι οι 30άρηδες αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι που «κοντράρουν» τον ζάμπλουτο ιδιοκτήτη του Facebook»; (φωτό)

Είναι όλοι τους κοντά στα 30 και είναι ήδη πολυεκατομμυριούχοι, διάσημοι, πετυχημένοι και οι «εφευρέσεις» τους έκαναν τον κόσμο μας διαφορετικό! Ασφαλώς όμως, δεν πρόκειται για συνηθισμένους ανθρώπους αλλά για ιδιοφυΐες με όραμα, στόχο, ζήλο, προσήλωση και μεράκι.

Συστατικά που σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά οδηγούν 100% στην επιτυχία!

Ο Ελεύθερος Τύπος πλέκει το εγκώμιο των νέων αυτών ανθρώπων που κατόρθωσαν να γίνουν πετυχημένοι και αναγνωρίσιμοι πραγματικά από το μηδέν, προσφέροντας έκαστος στην κοινωνία μας κάτι το επαναστατικό στον δικό του χώρο!

Mark Zuckerberg – Facebook (14/05/1984)

Περιουσία: 45 δισ. δολάρια

Πρώτος και καλύτερος ο πασίγνωστος Μαρκ Ζάκερμπεργκ! Πρόκειται για τον άνθρωπο που ευγνωμονούν δισεκατομμύρια ατόμων καθώς είναι ο εφευρέτης του Facebook! Είναι δισεκατομμυριούχος από… πιτσιρικάς ενώ σήμερα διατηρεί ακόμα το 28% των μετοχών του πανίσχυρου Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης. Έχει βραβευθεί σε ηλικία 26 (!) ετών ως το Πρόσωπο της Χρονιάς από το Time, ενώ για πολλούς θεωρείται συνώνυμο του «Success Story».

Ο Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1984 στο Ουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης. Άρχισε να προγραμματίζει ενώ ήταν στο Γυμνάσιο. Αν και προσελκύστηκε από εταιρίες όπως η Microsoft και η AOL, ο ίδιος επέλεξε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ. Ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2004 όταν ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου το οποίο αρχικά προοριζόταν για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ.

Πρώτοι χρήστες του Facebook ήταν, εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή του, ο Κρις Χιούζ (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Ντάστιν Μόσκοβιτς (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ στο Χάρβαρντ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Arie Hasit (ο πρώτος μη ιδρυτής που άνοιξε λογαριασμό και φίλος με τον Κρις Χιούζ) και ο Marcel Laverdet (πιθανόν ο πρώτος μη φοιτητής του Χάρβαρντ που όμως ήταν φίλος με τους πρώτες χρήστες).

Λίγο αργότερα μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook. Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια. Σήμερα; Το Facebook αριθμεί πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες!

John and Patrick Collison – Stripe (06/08/1990, 09/09/1988)

Περιουσία: 7 δισ. δολάρια

Μόλις στην ηλικία των 27 ετών, ο Τζον Κόλισον είναι ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Φημολογείται πως είναι μοναχικά όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, ωστόσο για καλή του τύχη ο Κόλισον έχει τον κατά δυο χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του, Πάτρικ – του οποίου η περιουσία αντιστοιχεί επίσης σε δεκαψήφιο νούμερο – για να του κρατάει συντροφιά.

Τα δύο αδέρφια που κατάγονται από ένα μικρό αγροτικό χωριό στην Ιρλανδία ίδρυσαν την Stripe, μία εταιρία που παράγει το λογισμικό σε περισσότερες από 100,000 επιχειρήσεις, χειρίζεται διαδικτυακές πληρωμές, αλλά επιπρόσθετα παρέχει κι άλλες υπηρεσίες που διευκολύνουν τις εταιρίες στη διαχείριση των ιστοσελίδων τους.

Πολλοί ίσως να μην έχουν ακούσει την Stripe, ωστόσο στους επενδυτές της καταμετρούνται ο Elon Musk της Tesla και ο ιδρυτής της PayPal Peter Thiel. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η αξία της Stripe ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, καθένα από τα δυο αδέρφια έχει στη διάθεση του ένα μερίδιο αξίας τουλάχιστον… 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια!

Evan Spiegel – Snapchat (04/06/1990)

Περιουσία: 1,8 δισ. δολάρια

Πριν από περίπου 3,5 χρόνια, o Έβαν Σπίγκελ, ήταν το πρόσωπο των ημερών καθώς απέρριψε πρόταση από τον ίδιο τον Ζάκερμπεργκ για εξαγορά του Snapchat έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Αν και πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ενέργειά του «νεανικό καπρίτσιο», ίσως και να έπρεπε να ρωτήσουν τον πατέρα του 27χρονου -πλέον- νεαρού μεγαλοεπιχειρηματία!

Στα 17 του ο Σπίγκελ, ως σπουδαστής Στάνφορντ, έγραψε επιστολή στον πατέρα του ζητώντας μία BMW 550i, αξίας 55.000 δολαρίων. «Τα αυτοκίνητα μου φέρνουν τεράστια χαρά. Είναι τόσο ωραίο να στέκομαι δίπλα σε όλους αυτούς τους πλούσιους αλαζόνες ηλίθιους στο σχολείο μου και να ξέρω ότι μπορώ να οδηγήσω ένα τόσο καλό αυτοκίνητο σαν το δικό τους, χωρίς να πρέπει να συμβιβαστώ. Θα εκτιμούσα ειλικρινά εάν αναγνώριζες την αξία και τους κόπους μου, αγοράζοντάς μου την BMW», έγραψε, δίχως όμως να πείσει τον πατέρα του. Οχι γιατί ο μεγαλοδικηγόρος Τζον Σπίγκελ, αδυνατούσε να καλύψει τις απαιτήσεις του γιου του, αλλά επειδή δεν ήθελε να ικανοποιήσει μία τόσο παράλογη επιθυμία!

Η αντίδραση; Ο Εβαν Σπίγκελ «αφαίρεσε» τον πατέρα του από τις οικογενειακές φωτογραφίες, τον έβρισε και μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του, η οποία του έκανε και το χατήρι. Ο νεαρός λοιπόν είχε δείξει από νωρίς ότι ξέρει πώς να παίρνει αυτό που θέλει! Μερικά χρόνια αργότερα, το 2012, ο Έβαν Σπίγκελ έφυγε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ για να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό του Snapchat πριν πάρει το πτυχίο του. Ενώ μελετούσε το σχεδιασμό του, πρότεινε να γίνει το Snapchat η προπτυχιακή του εργασία για το Πανεπιστήμιο. Έτσι, μαζί με τους συμφοιτητές του, Μπόμπι Μέρφι και Ρέγκι Μπράουν, ίδρυσαν την εφαρμογή, η οποία κάνει αυτό ακριβώς που είχε κάνει και ο ΕΒαν διαγράφοντας τις φωτό του πατέρα του! Επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν φωτογραφίες που έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαγράφονται!

Elizabeth Holmes – Theranos (03/02/1984)

Περιουσία: 4,5 δισ. δολάρια

Η 32χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς, η κοπέλα της παρέας κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή από τη φοβία που είχε για τις σύριγγες και το αίμα! Παράτησε τις Πολυτεχνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στα 19 της, όταν αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσει τα χρήματα από τα δίδακτρά της, για να αλλάξει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Χολμ είχε συνειδητοποιήσει ότι οι παραδοσιακές εξετάσεις αίματος παραήταν περίπλοκες και ακριβές για μια διαδικασία που υπάρχει από το 1960 και δεν έχει αλλάξει ποτέ. Ετσι, αποφάσισε να την αλλάξει. Χρειάστηκε μία δεκαετία για να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει την ιδέα της, αλλά πλέον φαίνεται ότι η απόφασή της να παρατήσει τις σπουδές της ήταν η σωστή.

Πριν από 13 χρόνια η Χολμς ίδρυσε την Theranos, ένα διαγνωστικό κέντρο, το οποίο κάνει αναλύσεις αίματος με μία απλή σταγόνα, όσο βγαίνει από ένα μικρό τσίμπημα και έκανε περιττή τη λήψη με ολόκληρες σύριγγες για διαφορετικές εξετάσεις. Παράλληλα, τα αποτελέσματα δίνονται με απίστευτη ταχύτητα σε σύγκριση με τα καθιερωμένα.

Καταπολεμώντας λοιπόν το κόστος αλλά και το φόβο των περισσοτέρων για τις εξετάσεις αίματος, η Χολμς πέτυχε το εφηβικό της όνειρο, που ήταν να μπορούν όλοι να κάνουν αναλύσεις. Πλέον η Theranos αξίζει 9 δισ. δολάρια και στη Χολμς ανήκει το 50% της εταιρείας. Η γυναίκα που φορά μόνο μαύρα και έμαθε μόνη της Κινέζικα όταν ήταν μαθήτρια του γυμνασίου, δεν ακολούθησε την ορθόδοξη οδό.

Kevin Systrom – Instagram (30/12/1983)

Περιουσία: 1,52 δισ. δολάρια

Από τότε που η Instagram, εξαγοράστηκε από τη Facebook και εκτοξεύτηκαν τα νούμερά της, ο Kevin Systrom (συνιδρυτής της εταιρίας μαζί με τον Mike Krieger) βλέπει το ίδιο να συμβαίνει και με την περιουσία του!

Μολονότι ο Σίστρομ είχε από τα γεννοφάσκια του όλες τις προδιαγραφές για να πετύχει κάτι αξιομνημόνευτο, σπουδαίο ή έστω σημαντικό στη ζωή του, μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 έκανε τη μια «πατάτα» μετά την άλλη. Μεγαλωμένος στο Χόλιστον της Βοστόνης, μια μεγαλοαστική συνοικία όπου οι έξυπνοι και φιλόδοξοι γονείς πασχίζουν να μεταφέρουν τις δύο αυτές ιδιότητές τους στα παιδιά τους, αλλά στον υπερθετικό βαθμό, ο σημερινός πρίγκιπας της Σίλικον Βάλεϊ δεν διατηρούσε την παραμικρή σχέση με τεχνολογία, start-up επιχειρήσεις και τα λοιπά αναπτυσσόμενα συμπαρομαρτούντα της Δυτικής Ακτής.

Η στιγμή του δικού τους «εύρηκα» ήρθε όταν ο Σίστρομ σε μια κουβέντα αναρωτήθηκε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξουν μια εφαρμογή «check in» που θα συνοδεύεται προαιρετικά από την ανάρτηση μιας φωτογραφίας και όχι το αντίθετο. Το Instagram είχε μόλις γεννηθεί. Στις 6 Οκτωβρίου του 2010 το Instagram έκανε το ντεμπούτο του στο AppStore της Apple, πετυχαίνοντας 25.000 downloads στην πρώτη κιόλας ημέρας κυκλοφορίας του. Πλέον, η πλατφόρμα φωτογραφιών για κινητά τηλέφωνα αριθμεί εκατοντάδες εκατομμυρίων ενεργούς χρήστες και χιλιάδες εργαζόμενους.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button