Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Παιχνίδια του καλοκαιριού

 

Όταν μιλάμε για «διασκέδαση», πάντοτε σκεφτόμαστε το «παιχνίδι». Όμως, αυτή την περίοδο του χρόνου, ο συνδυασμός των δύο λέξεων σημαίνει «καλοκαίρι». Η ώρα των διακοπών πλησιάζει για τους περισσότερους από εμάς και η διασκέδαση είναι βασικό συστατικό τους. Είτε είμαστε με παρέα, είτε μόνοι μας, το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της διασκέδασης, του καλοκαιριού και των διακοπών, ακόμη κι αν δεν έχουμε τον χώρο για να ψυχαγωγηθούμε όπως παλιά.

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μία τράπουλα ή ένα περιοδικό με σταυρόλεξα αποτελούσε για δεκαετίες τον κλασικό τρόπο διασκέδασης για έναν ή για πολλούς, όταν βρισκόμασταν στην παραλία, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, στο κάμπινγκ ή στη διαδρομή για τον προορισμό  μας. Στη σημερινή εποχή αυτό έχει αλλάξει εντελώς σαν νοοτροπία, αφού είναι προτιμότερο να ταξιδεύουμε με τα άκρως απαραίτητα, για πολλούς και διάφορους λόγους. Όμως, η ανάγκη για ψυχαγωγία παραμένει και η λύση έχει δοθεί από την τεχνολογία, η οποία με τη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων δίνει πρόσβαση με τρόπους που παλιότερα δεν ήταν εφικτοί.

Η διασκέδαση έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή και εκατοντάδες παιχνίδια που κάποτε χρειάζονταν έστω και ελάχιστο χώρο, σήμερα έχουν μπει στον online κόσμο. Η ευχαρίστηση όμως παραμένει η ίδια και, μάλιστα, δίνει την ευκαιρία σε κάθε έναν να βρει παρέα στο διαδίκτυο ακόμη κι αν δεν γνωρίζει κανέναν! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς μεταφέρθηκαν online τα παιχνίδια με τράπουλα, όπως για παράδειγμα το πόκερ, που πρόκειται για ένα παιχνίδι, στο οποίο, από το 1860 – όταν πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ – έως και τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η φυσική παρουσία.

Η ευκολία κατανόησης της ιεραρχίας των φύλλων, οι κανονισμοί που έχουν αλλάξει ελάχιστα σε αυτόν τον ενάμισι αιώνα και το γεγονός ότι καμία παρτίδα δεν μοιάζει με την προηγούμενη, αποτελούν τα κυριότερα στοιχεία που έκαναν το πόκερ το αγαπημένο παιχνίδι με κάρτες όχι μόνο της Αμερικής, αλλά όλου του κόσμου. Οι περιορισμοί, ωστόσο, ήταν αρκετοί, αφού δεν μπορούν να καθίσουν πολλοί άνθρωποι στο ίδιο τραπέζι και χρειάζεται να μετακινηθούν σε κάποιον φυσικό χώρο για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους.

Αυτό άλλαξε όταν η βιομηχανία του πόκερ κατάλαβε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία για να εξελιχθεί το παιχνίδι. Με τη βοήθεια του internet και των εξειδικευμένων online πλατφορμών, το poker μπήκε στον ψηφιακό κόσμο  και έδωσε το δικαίωμα σε κάθε φίλο του παιχνιδιού να παίξει χωρίς περιορισμούς, από όπου θέλει και ό,τι ώρα προτιμά. Ακόμη και χωρίς να έχει παρέα, αφού στις πλατφόρμες διασκέδασης θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ανθρώπους από κάθε σημείο του κόσμου και να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη παραδοσιακά παιχνίδια που έχουν ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Ένα από αυτά είναι και το σκάκι. Το παιχνίδι, που έχει περάσει στη διαχρονικότητα και που έχει αγαπηθεί τόσο μέσα στα χρόνια, πέρασε στο διαδίκτυο, δίνοντας στους παίκτες τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν άλλους παίκτες από κάθε σημείο του πλανήτη ή τον ίδιο τον υπολογιστή, οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν. Η κλασική εικόνα των δύο σκεπτόμενων παικτών πάνω από τα πιόνια, μπορεί να άλλαξε λίγο, η απόλαυση όμως παραμένει εξίσου δυνατή.

Η Monopoly είναι ένα ακόμα επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει αντέξει στον χρόνο και έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Τώρα, μπορείτε να κάνετε τις αγοραπωλησίες σας και να χαρείτε στιγμές με τον κύριο Monopoly, και διαδικτυακά, σε πολλές παραλλαγές που σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε το αγαπημένο σας παιχνίδι με φίλους, με αγνώστους ή ακόμα και εκτός σύνδεσης.

Το Sudoku, από την άλλη, είναι ένα από τα παιχνίδια που ίσως το έχουμε συνδυάσει με διακοπές ή απλά με κάποιον που κρατάει ένα στυλό πάνω από το γνωστό περιοδικό με τα παζλ και να πασχίζει να λύσει το μυστήριό του. Τώρα, μπορείτε να ακονίσετε τις αριθμητικές σας ικανότητες, τη μνήμη σας και τη σκέψη σας, με μερικά μόνο κλικ στο κινητό σας.

Τέλος, το Scrabble δε θα γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα, αφού έχει «εθίσει» στο παιχνίδι των λέξεων παρέες κάθε ηλικίας. Το 2020, το διάσημο επιτραπέζιο μεταφέρθηκε στη διαδικτυακή σφαίρα και σήμερα, μετράει εκατομμύρια χρήστες. Η τελευταία έκδοσή του δε, σας προσφέρει αναβαθμισμένη εμπειρία με επιλογές, όπως να παίξετε με τους φίλους σας, να δημιουργήσετε δικά σας γκρουπ και να το συνδέσετε με τα social media σας.

 

 

Πηγή σφεντόνα

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button