Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ολόκληρη η Δανία λειτούργησε για μια μέρα μόνο με ηλεκτρική ενέργεια από τον αέρα…

Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Μια ολόκληρη χώρα μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα για μια μέρα μόνο με ανεμογεννήτριες.
Φαινόμενο του θερμοκηπίου, καταστροφή των φυσικών πόρων, κλιματική αλλαγή, επεισόδια όλα τους από ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η αλόγιστη χρήση των όσων η φύση έχει να προσφέρει, οδήγησε σε προβλήματα που κατά πολλούς δεν έχουν λύση, άμεση τουλάχιστον.

Είτε έχει οικολογικό χρώμα, είτε απλά και μόνο οικονομικό, ο αγώνας πολλών για ένα πιο πράσινο μέλλον, μια καθημερινότητα λιγότερο επιβλαβή για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Σίγουρα αυτοί δεν είναι τόσοι που να μπορούμε να αισθανόμαστε χαρούμενοι και ασφαλείς για την κατάσταση της Γης, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας όμως στον τομέα της πράσινης ενέργειας μας επιτρέπουν τουλάχιστον να αισιοδοξούμε.

Η Δανία εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στη μάχη για την απεξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες. Και αυτό δεν είναι μόνο στα λόγια. Ξοδεύοντας τεράστια ποσά, τα οποία πάντα έβλεπε, σωστά, σαν επένδυση, κατάφερε να φτάσει σε σημείο να καλύπτει με τέτοιες πηγές, τις ανάγκες της για ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτό σε τέτοιο βαθμό, που στις 23 Φεβρουαρίου, η χώρα των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε να καλύψει όλες της τις ανάγκες με το ρεύμα που παράχθηκε από τις ανεμογεννήτριες που έχει αναπτύξει στην ενδοχώρα αλλά και μέσα στα θαλάσσια σύνορά της. Στην πραγματικότητα, το ρεύμα εκείνης της μέρας ήταν ικανό να καλύψει τις ανάγκες 10 εκατομμυρίων νοικοκυριών, γεγονός που αποτελεί ένα πραγματικό ρεκόρ για τη χώρα και φυσικά κάτι που αφήνει υποσχέσεις για ένα πράσινο μέλλον παγκοσμίως.

Η χώρα του βορρά έχει καταφέρει να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε διάφορα σημεία της. Από το 2008 αναπτύσσει συνεχώς ένα τεράστιο δίκτυο ανεμογεννητριών και βλέπει την παραγωγή της να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και μειώνοντας στο ελάχιστο την επιβάρυνση του πλανήτη λόγω των ενεργειακών της  αναγκών.

Δεν είναι οι Δανοί όμως οι μόνοι που έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις πράσινες πηγές και τις λύσεις που αυτές προσφέρουν. Γερμανία και Ιρλανδία ακολουθούν, αντικαθιστώντας το 52 και 42% αντίστοιχα, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με  ενέργεια που παίρνουν από τις δικές τους ανεμογεννήτριες.

Η Ελλάδα του ήλιου και του αέρα, δεν έχει καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσει με την απαραίτητη σοβαρότητα ένα θέμα που μπορεί να της εξοικονομήσει πόρους, να της φέρει έσοδα και να συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία του τρομερά ταλαιπωρημένου πλανήτη που ζούμε. Θα φταίνε οι άλλοι μάλλον…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button