Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Ολυμπία Οδός: Η επιδραστική συμβολή της στα επτά χρόνια λειτουργίας της – Μείωση 96% στα θανατηφόρα τροχαία

 

Επτά και πλέον χρόνια λειτουργίας έκλεισε η Ολυμπία Οδός και σε αυτά τα χρόνια άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται οι οδηγοί στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα.

Ποιος δεν θυμάται τα χρόνια που η διαδρομή αυτή ήταν μια δύσκολη υπόθεση σε ένα στενό δρόμο που είχε στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατά την διάρκεια της κατασκευής, οι κορίνες που τοποθετήθηκαν κατά μήκος του δρόμου μείωσαν τα τροχαία, όμως η μετακίνηση πάνω στον άξονα έγινε μια δύσκολη υπόθεση.

Από το 2017 που ο νέος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Πάτρα παραδόθηκε πλέον ως κλειστός αυτοκινητόδρομος, όλα άλλαξαν. Τα θανατηφόρα δυστυχήματα μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 95%, η οδήγηση έγινε πιο ευχάριστη και οι περιοχές έγιναν προσβάσιμες σε λιγότερο χρόνο.

Η αλλαγή αυτή συντελέστηκε με την παρέλευση του χρόνου με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις. Οι άμεσες επιδράσεις ήταν η εξοικονόμηση χρόνου, η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και μετακίνησης και οι επιδράσεις στο περιβάλλον.

Οι έμμεσες επιδράσεις έχουν να κάνουν με τον “περίγυρο” του αυτοκινητόδρομου καθώς έφερε συχνά αλλαγές στη χρήση γης ενώ υπήρξαν και κοινωνικές επιδράσεις. Αρκετές περιοχές μπόρεσαν να βελτιώσουν το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα λόγω της Ολυμπίας Οδού.

Τα πιο τρανταχτά στοιχεία είναι:

– η αύξηση 15-20% του τουριστικού ρεύματος στις περιοχές που εξυπηρετεί η Ολυμπία Οδός μετά την ολοκλήρωση του έργου (καλύτερη προσβασιμότητα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως οι παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου και τα Ιόνια νησιά).

– η κατά 30-40% βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας λόγω της Ολυμπίας Οδού λόγω μείωσης του χρόνου μεταφοράς προϊόντων.

– η κατά 0,5-1,5% αύξηση του τοπικού ΑΕΠ στις περιοχές διέλευσής της Ολυμπίας Οδού, κυρίως λόγω των επενδύσεων και της απασχόλησης, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Σήμερα παρέχει πάνω από 1.600 θέσεις εργασίας (πολλές από αυτές αφορούν στελέχη υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης).

Μιλώντας στο ypodomes.com, o Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, σημειώνει πως “η Ολυμπία Οδός, ως ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, λειτουργεί πέρα και πάνω από τις συμβατικές υποχρεώσεις της και είναι στρατηγικός σύμμαχος στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.

Ο θετικός αντίκτυπος του έργου είναι ορατός σε όλους τους άμεσους και έμμεσους συμμετόχους και υποστηρίζεται από το στρατηγικό μοντέλο που θέτει την Αειφορία στο επίκεντρο, με έμφαση στην καινοτομία, την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος και την τοπική επιχειρηματικότητα”.

Μεγαλύτερη η αναπτυξιακή επίδραση
Εκτός από τη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη, η σημασία της ΟΟ στο εθνικό οδικό δίκτυο είναι σημαντική λόγω του μεγάλου όγκου μεταφορών (φορτίων, πρώτων υλών και εμπορευμάτων, τα οποία επηρεάζουν έντονα τη διαμόρφωση του εθνικού και περιφερειακού ΑΕΠ).

Ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού, έχει σήμερα τη μεγαλύτερη Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία Έτους Βαρέων Οχημάτων, η οποία είναι κατά 50% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του υπόλοιπου οδικού δικτύου της χώρας.

Σε επίπεδο πολυτροπικότητας η Ολυμπία Οδός έχει το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με άλλα μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια και λιμάνια (Κορίνθου, Κιάτου και Αιγίου) και το αεροδρόμιο του Αράξου.

Η Οδική Ασφάλεια όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχει αυξηθεί στα ανώτατα δυνατά επίπεδα. Με την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου με νέες υποδομές, όπως κόμβοι και σήραγγες, έχει μειώσει τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα κατά 96%, και έχει αυξήσει την ασφάλεια των οδηγών (κόστος δυστυχημάτων)

Τέλος, η ολοκλήρωση του Πάτρα-Πύργος αναμένεται επίσης να προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε μια περιοχή που μέχρι τώρα παραμένει συγκριτικά απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα.

Στοιχεία και επιδράσεις
Η οικονομική ανάπτυξη κατά την κατασκευαστική και λειτουργική περίοδο είναι επίσης σημαντική. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής είχαμε 2 δις ευρώ ή αλλιώς 1,2% στο εθνικό ΑΕΠ το οποίο αντίστοιχα μεταφράζεται σε 6% στην τοπική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας η Ολυμπία Οδός συμβάλλει κατά 2-3% ετησίως στους νομούς Αχαΐας & Ηλείας ενώ ειδικότερα στην Ηλεία πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει και το 5%.

Η Ολυμπία Οδός, όπως και άλλοι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν μια βάση για την ανάπτυξη των περιοχών που διέρχονται. Με έργα σύνδεσης με άλλα μέσα μεταφοράς και κρίσιμες εγκαταστάσεις.

Παράλληλα προσελκύουν δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στις εξόδους του αυτοκινητόδρομου. Προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη σε απομακρυσμένες περιοχές είναι πχ. η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων (παρέχουν βασικές υποδομές και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, όπως κοινές εγκαταστάσεις, γραφειακούς χώρους, αποθηκευτικούς χώρους και συστήματα υποστήριξης και έχουν ως απώτερο στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής).

Πηγή Υποδομές

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button