Ξαφνικός πόλεμος από Σόιμπλε & Σία
Σε προσωρινό πάγωμα των μέτρων για το χρέος οδήγησε η ομάδα των ακραίων -με πρωταγωνιστή όπως πάντα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-, προκαλώντας χθες μείζονα κρίση για τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα, που θα ψηφιστούν σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία. Ηχηρά διαφοροποιήθηκε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η Ελλάδα με την ομάδα των ακραίων του κ. Σόιμπλε, μετά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, με αφορμή τις ανακοινώσεις Τσίπρα για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε οικονομικά ασθενείς.
Την εμπλοκή… προανήγγειλε χθες το πρωί το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο με ανακοίνωσή του συνέδεσε την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των εξαγγελιών του πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο ήταν μόνο στην κίνηση αυτή, μέσα σε ελάχιστες ώρες -και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κοινοτικών αξιωματούχων- ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ανακοίνωνε την αναστολή της απόφασης για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Είχε προηγηθεί η έντονη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις επιλογές του ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο επιθυμεί διακαώς στο ελληνικό πρόγραμμα η πλευρά Σόιμπλε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά χθες το βράδυ ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τη γραμμή Σόιμπλε. Με δηλώσεις του τόνισε ότι δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας με τις εξαγγελίες Τσίπρα. Σε μια κίνηση για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να δεσμευθεί για μέτρα σε περίπτωση που το πλεόνασμα είναι τελικά μικρότερο από όσο η ίδια εκτιμά – κι αυτό παρά το γεγονός ότι χθες ανακοινώθηκε πλεόνασμα-μαμούθ 7,5 δισ. για το εντεκάμηνο του 2016.
«Οι θεσμοί εξετάζουν αυτήν τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δεσμεύσεων του προγράμματος του και των στόχων που έχει θέσει ο ΕΣΜ», ανέφερε χθες το μεσημέρι εκπρόσωπος του Μηχανισμού. Λίγα λεπτά αργότερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανακοίνωνε την αναβολή της εφαρμογής των μέτρων του ΕΣΜ μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών.
Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων είναι αποκαλυπτική για το θρίλερ που κρύβει η διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστών και ελληνικών Αρχών -σε συνδυασμό και με τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα και δημοσιονομικά μέτρα.
Η κοστολόγηση
Στο τραπέζι των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρέθηκαν η κοστολόγηση των εξαγγελιών του Ελληνα πρωθυπουργού και το αν αυτές εντάσσονται στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Η ένσταση που προέβαλε η Γερμανία ήταν καθοριστική για την πορεία των εξελίξεων: Ενώ αρχικά υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι «η απόφαση μπορεί να ληφθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες», τα… σπουδαία μετατέθηκαν τελικά τον Ιανουάριο, αν και οι πολιτικές επιπτώσεις του παγώματος είναι άμεσες και έχουν να κάνουν με το σύνολο της διαπραγμάτευσης.
Η μέρα είχε ξεκινήσει με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ανικα Μπράντχαρτ, να δηλώνει διπλωματικά πως η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος προχωρά στο πλαίσιο των κανόνων του ESM. Η ίδια ανέφερε, επίσης, πως η εκτίμηση συμβατότητας των εξαγγελιών Τσίπρα για τη 13η σύνταξη και τον ΦΠΑ στα νησιά βρίσκεται υπό εξέταση.
Πηγή των Βρυξελλών ενημέρωνε ότι βάσει της διαδικασίας του ESM τα μέτρα εκτελούνται σταδιακά, για τεχνικούς καθαρά λόγους, ύστερα από σχετικές αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού. Οπως καθησύχαζε η ίδια πηγή, η Γερμανία θα μπορούσε να επιλέξει, όπως και έκανε, να μη συναινέσει στην εκτέλεση των μέτρων εντός του ESM μέχρι να λάβει εξηγήσεις. Ωστόσο εκτιμούσε ότι «η αποτίμηση των μέτρων θα γίνει μέσα στη μέρα και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Δεν έπεσε μέσα. Τρεις ώρες μετά εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δήλωνε πως «μετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ, τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις».
Αξιολόγηση
«Οι διευθυντές του EFSF και του ΕΜΣ θα αναλύσουν έπειτα την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν το πώς θα συνεχίσουν», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος. Η ανάρτηση του εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέτρεψε το «αυτήν τη στιγμή» σε… «Ιανουάριο».
«Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο», ανακοίνωσε ο Μισέλ Ρέινς, αφού εξήγησε πως «οι θεσμοί κατέληξαν πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας» και πως έπειτα από επιφυλάξεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων».
Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά