Μπαίνουν «στα βαθιά»; Επιβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ την πρόθεση να ζητηθεί αναχρηματοδήτηση 32 δισ. ήδη «κουρεμένων» ομολόγων
Επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών την πρόθεσή του να προχωρήσει σε επαναδανειόδηση σειράς ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 για να ελαφρύνει ακόμα περισσότερο ο οικονομικό βάρος του 2018, οπότε και αναμένεται την 1η Αυγούστου του 2018 να βγει στις αγορές.
Σημερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα του Reuters ότι “Περιλαμβάνεται στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών” αλλά “αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις”.
Πρόκειται για μια δήλωση που σκοπό έχει να διερευνήσει τις προθέσεις των αγορών, με αντικειμένικό στόχο να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα εξετάζεται η ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με νέα ομόλογα . Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε ότι εξετάζεται η ανταλλαγή 20 ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 με πέντε νέα.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές το swap των ομολόγων είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό αλλά όπως επισημαίνουν πρόκειται για μία άσκηση η λύση της οποίας εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον και άλλους κρίσιμους παράγοντες.
Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία με πολλές παραμέτρους και άφηναν να εννοηθεί ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων δεν είναι ένα θέμα του παρόντος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 στο πλαίσιο του PSI το ελληνικό δημόσιο είχε εκδόσει νέους τίτλους προς τους ιδιώτες που συμμετείχαν σ΄ αυτό ανταλλάσσοντας τους με τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους “κουρεύοντας” το 50% της ονομαστικής αξίας τους. Οι τίτλοι αυτοί ανέρχονται σε αξία 32 δισ. ευρώ.
Αυτούς τους νέους τίτλους αφορούν οι προτάσεις για swap. Οταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την κίνηση αυτή τότε θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος της ανταλλαγής , το αν θα γίνεται με 4,5 ή 6 νέες εκδόσεις , όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
To πιο σημαντικό: Αν το δεχθούν οι ξένοι πιστωτές αυτό, σημαίνει ότι δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ρευστότητα 32 δισ. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για “άγρια κουρεμένα” δάνεια για τα οποία θα ζητηθεί και πάλι να επαναχρηματοδοτηθούν.
Αν το δεχθούν θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Αν όχι δεν θα πρόκειται για “καταστροφή”, αλλά σαφώς θα καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη δεν θα έχει πάρει τον ταχύ ρυθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση…