Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μία φορά κι έναν καιρό ένα 5χρονο αγόρι νίκησε τον καρκίνο-δράκο

Μία συγκλονιστική εκδήλωση με μηνύματα ζωής για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια”Φλόγα” το βράδυ της Τετάρτης στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Patras Palace».

Ιδιαίτερα συγκλονιστική ήταν στην ομιλία της η Σόφι Τζακώστα, μέλος – Γονιός της ΦΛΟΓΑΣ, η οποία παρουσίασε την προσωπική της εμπειρία περιγράφοντας την ιστορία του μικρού αγοριού, του Κωνσταντίνου, που έγινε ένας μεγάλος ήρωας.

«…Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Κωνσταντίνος μας διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Εκείνη τη στιγμή ο χρόνος πάγωσε και ξεκίνησε ο χειρότερος εφιάλτης μας! Κατά καιρούς όλοι οι γονείς έχουμε αντιμετωπίσει παιδικές αρρώστιες, μικρά ατυχήματα πάνω στο παιχνίδι, και φυσικά τον φόβο και την αγωνία να πάνε όλα καλά. Όμως αυτό που αισθάνεσαι στο άκουσμα ότι το παιδί σου έχει καρκίνο τα ξεπερνά όλα. Δεν χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου όπως πιστεύουν κάποιοι, γιατί πολύ απλά βρίσκεσαι χωμένος μέσα, πολύ βαθιά. ..

Είναι πολύ δύσκολος ο παιδικός καρκίνος. Δύσκολος και εξουθενωτικός. Σα σφουγγάρι ρουφάει όλη σου την ενέργεια, σε αδειάζει. Τουλάχιστον στην αρχή. Όσο και αν σου λένε οι γιατροί ότι το ποσοστό ίασης έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια, όσο κι αν η λευχαιμία αντιμετωπίζεται πια σαν μια κακιά ίωση, και το μεγαλύτερο ποσοστό έχει θετική έκβαση, το δικό σου μυαλό πάει πάντα στο χειρότερο. ..Το ίδιο σκληρή ήταν και η καθημερινότητα. Ιδιαίτερα για τον Κωνσταντίνο. Χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, παρενέργειες, νοσηλείες, εξετάσεις, πολλές από τις οποίες ήταν επίπονες. Και εκείνος εκεί, να αντέχει. Θυμωμένος επειδή τον τρυπούσαν όλη την ώρα, στενοχωρημένος που τόσο βίαια είχε αποχωριστεί την οικογένεια και τους φίλους του, απελπισμένος ότι μπορεί να μην ξαναγυρίσει στο παιχνίδι του, όμως πάντα να αντέχει. …

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα τόσο δα μικρό αγόρι με μια τεράστια καρδιά που το έλεγαν Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος χρειάστηκε να παλέψει με έναν πολύ κακό δράκο. Όσο τρομαγμένος κι αν ήταν, μάζεψε όλες του τις δυνάμεις και αποφάσισε να μην το βάλει κάτω. Και πάλεψε μαζί του γενναία… και τα κατάφερε… και νίκησε… και από μικρό αγόρι έγινε ένας μεγάλος ήρωας!»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αιματολόγος – Ογκολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής – Ογκολογίας, Διευθύντρια της Ογκολογικής Επιτροπής και Διευθύντρια του Β’ Παθολογικού Τομέα Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Σοφία Πολυχρονοπούλου, μιλώντας για τα νεώτερα δεδομένα στην παιδιατρική αιματολογία – ογκολογία 300 παιδιά ετησίως στη χώρα μας ασθενούν από κάποια μορφή καρκίνου. Από αυτά τα 7 στα 10 σώζονται.

Η κ. Πολυχρονοπούλου χαρακτήρισε παγκόσμια πρόκληση τη θεραπεία όλων των παιδιών με καρκίνο. «Τα τελευταία πενήντα χρόνια υπάρχει πληθώρα από επιστημονικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα στη θεραπεία του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Το μέλλον χτίζεται πάνω στις κατακτήσεις του παρελθόντος και οι κλινικές δοκιμές εστιάζονται πλέον σε βιολογικές παραμέτρους της κακοήθειας και στοχευμένες θεραπείες».

Περιγράφοντας τα τρία βασικά συστατικά της ίασης ανέφερα τα εξής:

Βιολογική-συνεχής πλήρης ύφεση μέχρι του θανάτου από άλλο αίτιο και σε ανάλογη ηλικία με τους μάρτυρες

Ψυχολογική- Αποδοχή του καρκίνου ως προηγηθέντος νοσήματος που δεν παρεμποδίζει την φυσιολογική καθολική του ατόμου εξέλιξη.

Κοινωνική-ένταξη του ατόμου στην κοινωνία χωρίς αναφορά ή θεώρηση στο προηγηθέν ιστορικό του καρκίνου και/ή της θεραπείας του.

Η διευθύντρια ΕΣΥ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Αφροδίτη Γκινοπούλου μιλώντας για το ρόλο του παιδιάτρου στη διάγνωση της κακοήθειας στο παιδί είπε πως: «Τα συμπτώματα του καρκίνου στα παιδιά είναι ακαθόριστα και συχνά μιμούνται συμπτώματα κοινών ασθενειών. Η κληρονομικότητα αγγίζει ένα ποσοστό μικρότερο του 5%, δεν υπάρχει μεταδοτικότητα όπως και πρόληψη και το μόνο που απομένει είναι η έγκαιρη διάγνωση».

Περιγράφοντας τα κυριότερα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα ανέφερε τα εξής: Πυρετό, ύπαρξη ψηλαφητής μάζας και ιδιαίτερα κοιλιακής μάζας, λεμφαδενοπάθεια, κεφαλαλγία, οστικά άλγη, ευρήματα από τα μάτια, διαταραχές από τη γενική αίματος με ή χωρίς αιμορραγικές εκδηλώσεις. «Όταν αυτά τα ευρήματα υπάρχουν σε συνδυασμό, αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να πάσχει από καρκίνο. Ο πυρετός που παρατείνεται περισσότερο από 14 ημέρες, και κυρίως άτυπος πυρετός ο οποίος συνοδεύεται από σημαντική απώλεια βάρους, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, κόπωση και πόνο στα οστά, ωχρότητα, αιμορραγικές εκδηλώσεις, πόνους στις αρθρώσεις κ.α. τότε γεννιέται η υποψία για καρκίνο.

Η αιματολόγος, επιμελήτρια Α´ Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Μαρία Λίγκα, μιλώντας για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών ανέφερε:

Κάθε χρόνο στην χώρα μας εκδηλώνουν κάποιον καρκίνο στο αίμα τους περίπου 5.000 άνθρωποι.

Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία.

Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών… δηλαδή ΕΜΕΙΣ

Μονάχα 3 στους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό δότη στην οικογένεια τους.

Η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές όπως εμείς.

Μιλώντας για τις γέφυρες ζωής που έχουν στήσει ΚΕΔΜΟΠ και ΦΛΟΓΑ ανέφερε ότι σήμερα το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών έχει 50.000 υποψήφιους δότες και 59 δότες του έχουν χαρίσει ζωή.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσαν στη διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης και η πρόεδρος της ΦΛΟΓΑΣ Μαρία Τρυφωνίδη στις 27 θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μια ιδιαίτερη γιορτή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Οι δύο φορείς θα γιορτάσουν τη συνεργασία τους, καθώς η ΦΛΟΓΑ χρηματοδοτεί την ταυτοποίηση των δειγμάτων του ΚΕΔΜΟΠ – μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 400.000 ευρώ, ώστε στη συνέχεια να αναγράφονται οι υποψήφιοι δότες στο Εθνικό και Παγκόσμιο Μητρώο Δοτών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν Έλληνες δότες μυελού των οστών και λήπτες θα συναντήσουν τους δότες τους.

Την εκδήλωση συντόνιζε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου και στο ρόλο του σχολιαστή ήταν ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Γαβριήλ Δημητρίου που ήταν και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου στην εκδήλωση παραβρέθηκε και έδωσε τις ευχές του ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σταματόπουλος. Επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας χαιρέτισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος ενώ παρών ήταν ο βοηθός περιφερειάρχη και υποστηριχτής της ΦΛΟΓΑΣ Αντώνης Χαροκόπος. Εκ μέρους του Καραμανδανείου χαιρέτισε η διοικήτρια Βασιλική Γεωργιοπούλου και του Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ο Ιωάννης Δρίτσας.

Μεταξύ των δεκάδων εθελοντών, φίλων και υποστηρικτών της ΦΛΟΓΑΣ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Γηριατρικής Εταιρείας Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Κώστας Χρυσανθόπουλος, η διευθύντρια Ογκολογίας του «Αγ. Ανδρέα Αθηνά Χριστοπούλου, η πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Τμήμα Πάτρας Νατάσσα Ράγιου, οι διευθυντές του 9ου και 48ου Δημοτικών Σχολείων Νικόλαος Κοτοπούλης και Πατρούλα Αντωνοπούλου, Ελένη Χριστοπούλου (παιδικός σταθμός «ΝΑΥΤΙΛΟΣ»), η διοικητική διευθύντρια του Καραμανδανείου Κωνσταντίνα Σιάμου, η πρόεδρος του Πάτρας του Πανελλήνιου Σωματείου ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΕΣ Μαρία Μανουσάκη – Μαλλιώρη, η πρόεδρος των Μαχητών Μάρθα Χριστοπούλου, η Ταμίας του ΑγκαλιάΖΩ Αδαμαντία Δημοπούλου, η πρώην πρόεδρος του ΕΕΣ Τμήμα Πάτρας Μόνικα Σολωμού, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνα Πολυκρέτη, ο αντιπρόεδρος των εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Λευτέρης Πολυκρέτης, η εθελόντρια του ΕΕΣ Άννα Ροδοπούλου, η μουσικός Αγγελική Χαμακιώτη- Κατσαράκη, οι πρώην πρόεδροι του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας Ελένη Γκέκα και Άννα Σπανού, από το Άλμα Ζωής η Ρένα Χυτοπούλου”.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button