Μέτρα κατά της ζωονόσου της ευλογίας στη Μυτιλήνη
Θα δημιουργηθούν τάφροι για απολύμανση των αυτοκινήτων που αναχωρούν από το νησί
Τάφροι με απολυμαντικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα οχήματα, φορτηγά και ΙΧ που φεύγουν από το νησί, ώστε να μην μεταφερθεί η ζωονόσος της ευλογιάς των προβάτων σε άλλο σημείο της χώρας, θα δημιουργηθούν στο επιβατικό λιμάνι Μυτιλήνης.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ και τα οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο λιμενικό ταμείο Λέσβου, με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Η κατασκευή των τάφρων θα ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο περίπου εβδομάδες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του λιμενικού ταμείου, Κυριάκο Πετρέλλη. Ανάλογη τάφρος θα κατασκευασθεί και στο εμπορικό λιμάνι για τα φορτηγά που φορτώνονται στα εμπορικά πλοία.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη (22/11) θα επισκεφθεί το νησί κλιμάκιο από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ελέγξει τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την έναρξη της νόσου και την αποτελεσματικότητά τους.
Πάντως, από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε, σε πρώτη φάση σε 45.000 ζώα μέσα στην προσβεβλημένη περιοχή, εντοπίστηκε άλλο ένα κρούσμα στο Μανταμάδο, σε κοπάδι με 56 πρόβατα, που σφαγιάστηκε.
Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν σφαγιασθεί 24 κοπάδια με 3.600 πρόβατα. Πάντως, το γεγονός ότι η Στύψη και η Φίλια δεν είχαν άλλα κρούσματα, κάνει τους κτηνιάτρους να αισιοδοξούν ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί.
Μιλώντας, στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η κτηνίατρος της Καλλονής, Αναστασία Δαούση, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά, ότι κρέας και γάλα των προβάτων δεν επηρεάζονται από την ασθένεια, βάζοντας όρια σε ορέξεις εμπόρων, που -όπως έχει γίνει γνωστό- πιέζουν τις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων προς τα κάτω για τον παραγωγό.
Μάλιστα, όπως μεταδόθηκε, κτηνοτρόφοι της περιοχής Αγίας Παρασκευής, μετέφεραν πληροφορίες για προτάσεις εμπόρων να πάρουν με 70 λεπτά το πρόβειο γάλα και 40 το κατσικίσιο (από 93 και 52 λεπτά αντίστοιχα πέρυσι).