Λουτράκι: Κρυμμένα μυστικά μια ανάσα από την Αθήνα
Το Λουτράκι είναι μία από τις πιο γνωστές λουτροπόλεις της Ελλάδας, λόγω του φυσικού ιαματικού νερού από τις πηγές του. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είναι ένας προορισμός που προσφέρει όλα όσα κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές ονειρεμένες. Διαμονή όλων των ειδών και για όλα τα βαλάντια, μια τεράστια παραλία και έναν πολύ «ζωντανό» παραλιακό πεζόδρομο, θαλάσσια σπορ και για οικογένειες, αλλά και για τους πιο περιπετειώδεις, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, νυχτερινή ζωή και πολύ ενδιαφέρουσες γαστρονομικές επιλογές. Κι όλα αυτά μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία, ο Οργανισμός Τουρισμού Λουτρακίου (ΟΤΛ) τα τελευταία δύο χρόνια κάνει μια σημαντική προσπάθεια να παρακινήσει τους παραγωγούς να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα και τα εστιατόρια της περιοχής να αναδείξουν τις τοπικές συνταγές. Φέτος, από τις 31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το 2ο Taste Of Loutraki – The Corinthian Food Festival 2024. Επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία εμπνεύστηκαν μενού με βάση τα τοπικά προϊόντα της Κορινθίας και τα προσέφεραν γι’ αυτό το τριήμερο στο τοπικό κοινό και στους επισκέπτες, που είχαν ακόμη έναν λόγο να απολαύσουν την απόδρασή τους στον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν live συνταγές, με χρήση χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων της κορινθιακής γης, από τον head chef Κωνσταντίνο Βασάλο, τον executive chef Παναγιώτη Διαμαντόπουλο από το εστιατόριο ΠΙΠΕΡΙ, τον chef Δημήτρη Φαρμάκη από το εστιατόριο EZ YHN, τον Σπύρο Καρβούνη από το εστιατόριο ΒΑΡΚΑΛΑΣ, καθώς και τον bartender Νίκο Λάλο του Anassa The bar, ο οποίος δημιούργησε ειδικά για τη βραδιά cocktails με πρώτη ύλη τα λουτρακιώτικα λουκούμια. Επίσης, στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν επίδειξη παρασκευής τραχανώτου από την ομάδα του Experience Perachora, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες.
Η αναγέννηση ενός προορισμού
Στο Λουτράκι υπάρχουν 5.000 ξενοδοχειακές κλίνες για όλα τα γούστα και συνολικά στον νομό Κορινθίας υπάρχουν περίπου 8.000 κλίνες. Όπως μας εξηγεί η αντιπρόεδρος του ΟΤΛ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας, Σοφία Φιλιππίδη, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι Έλληνες, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ξένοι, που έρχονται από το Ισραήλ, τη Γαλλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, την Αμερική, τη Σερβία, την Πολωνία και αλλού. Γνωρίζουν τη μακραίωνη ιστορία του και επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής και ταυτόχρονα απολαμβάνουν τη θάλασσα, τα ιαματικά νερά, τις λίμνες και τα βουνά της Κορινθίας.
Επιπλέον, το Λουτράκι έχει δώσει μεγάλο βάρος στη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. «Με υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές στην περιοχή, που παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες αθλητές, το Λουτράκι αποτελεί έναν φημισμένο αθλητικό τουριστικό προορισμό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΤΛ και πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Sportcamp, Σπύρος Καραβούλης. Αγώνες ποδηλατικοί, βόλεϊ, χάντμπολ, ορεινού τρεξίματος, τρίαθλο και πολλά ακόμα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Λουτράκι.
Επίσης, πολλά θαλάσσια σπορ βρίσκουν οι επισκέπτες στην παραλία, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά ορεινά μονοπάτια, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν Bungee Jumping στον Ισθμό, αλλά και διάφορα air sports, όπως paragliding.
Και φυσικά τα ιαματικά νερά του Λουτρακίου δεν έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα. Το νέο Υδροθεραπευτήριο Λουτρακίου είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή, στους χώρους του οποίου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού και τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου και πολυτελούς Spa. Για θεραπεία πολλαπλών παθήσεων ή απλώς για χαλάρωση και ευεξία, το Loutraki Thermal Spa είναι ο απόλυτος προορισμός ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Η νυχτερινή ζωή είναι επίσης έντονη. Μετά το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό Κόλπο, το παραλιακό μέτωπο της πόλης φωταγωγείται και πρωταγωνιστεί στη διασκέδαση. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους, υπάρχει επίσης και το καζίνο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το Λουτράκι προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν είναι πια ο προορισμός για τα λουτρά των ηλικιωμένων. Είναι ένας προορισμός που χτίζει σταδιακά ένα πολυδιάστατο προφίλ. Για τον λόγο αυτόν προσελκύει και πολλές επενδύσεις. Όπως μας είπε ο Αλκιβιάδης Δρίτσας, δημοτικός σύμβουλος και ξενοδόχος της περιοχής, πολλοί επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Λουτράκι, το οποίο παραμένει υποτιμημένο σε σχέση με άλλους παραλιακούς προορισμούς, προσδοκώντας υπεραξίες όσο ο προορισμός αναπτύσσεται. «Υπάρχουν πολλά υψηλής αξίας ακίνητα σε χαμηλές τιμές, όπως κλειστά πρώην ξενοδοχεία, τα οποία ανακαινίζονται εκ βάθρων και δημιουργούν νέα δυναμική για τον προορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εμπειρίες από τοπικές γεύσεις
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε εξαιρετικές εμπειρίες από τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία. Η βραβευμένη παραγωγός-γευσιγνώστρια ελαιόλαδου και ιδρύτρια της Oleosophia, Μαριάννα Δεβετζόγλου, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Oleosophia Olive Garden & Olive Oil Tastings, στο Καλέντζι Κορινθίας.
Κατόπιν, σειρά είχε το Οινοποιείο Semeli Estate, όπου ξεναγηθήκαμε στον αμπελώνα, στους χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης και στο κελάρι, ενώ δοκιμάσαμε μια ποικιλία από μοναδικές ετικέτες κρασιού, τόσο νέων όσο και παλαιότερων εσοδειών.
Είχε προηγηθεί το cocktail event στον χώρο του Admiral Bar, της Club Hotel Casino Loutraki, όπου είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε ιδιαίτερες γλυκές και αλμυρές δημιουργίες με παραδοσιακά προϊόντα της Κορινθίας του σεφ Κώστα Ζουμπουρλή, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα στις πισίνες και τους κήπους του πολυτελούς ξενοδοχείου, με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό Κόλπο.
Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με την Εκδήλωση Γευσιγνωσίας Κορινθιακού Brunch στο πολυτελές Wyndham Poseidon Loutraki Hotel, όπου ο head σεφ του Resort, Χάρης Σπυρόπουλος, επιμελήθηκε ένα σύγχρονο brunch με χρήση τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις/γευσιγνωσίες κορινθιακής σταφίδας από την ιδιοκτήτρια του Geobres SA, Αγγελική Γεομπρές, και Κορινθιακού Μελιού από τη Μελισσοκομική Ισθμού, από τον Παναγιώτη Τσάβαλο.
Πηγή: power game