Κορωνοϊός: Είναι επικίνδυνη η μόλυνση μετά την α’ δόση του εμβολίου; Τι λένε Βασιλακόπουλος, Μαγιορκίνης
Τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και νοσήσουν μετά από τον νέο κορωνοϊό υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας πως υπάρχει πιθανότητα να παραχθούν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Καθησυχαστικός από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, που ξεκαθαρίζει πως δεν αυξάνεται η πιθανότητα «δημιουργίας» νέων μεταλλαγμένων στελεχών ή στελεχών που θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια.
«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση χωρίς να έχουν αποκτήσει ακόμα καλή ανοσολογική απάντηση.
Όπως σημείωσε, «προφανώς έχουν μια μερική προστασία όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουν».
«Υπάρχει κι ένας δεύτερος κίνδυνος ότι αν κολλήσω κορωνοϊό, ενώ έχω μερική ανοσία, τότε την ώρα που πολλαπλασιάζεται μέσα μου ο κορωνοϊός υφίσταται την πίεση της παρουσίας των αντισωμάτων που δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν, οπότε είναι πολύ πιθανό μέσα μου να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού» πρόσθεσε.
«Άρα δεν είναι ότι δεν είμαι πλήρως προστατευμένος, είναι ότι δεν πρέπει να κολλήσω την ώρα που είμαι μερικώς εμβολιασμένος γιατί υπάρχει πιθανότητα να παράξω μέσα στον οργανισμό μου μεταλλαγμένα στελέχη κι αυτό δεν το θέλουμε» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «επειδή την ώρα που πολλαπλασιάζεται ο ιός μέσα στον οργανισμό υπάρχουν αντισώματα, αλλά όχι τόσα ώστε να τον εξουδετερώσουν, οι όποιες τυχαίες αλλαγές που γίνονται στον ιό είναι αυτές που τον κάνουν να ξεφεύγει από τα λίγα αντισώματα».
«Άρα θα είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο θα ξεφεύγει από τα αντισώματά μας και θα είναι ανθεκτικό και στα εμβόλια. Αυτός είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός και πρέπει αυτοί που είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση να συνεχίσουν να προσέχουν και για την υγεία τους καθώς δεν είναι 100% προστατευμένοι αλλά και για τον λόγο που σας λέω» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, τα μεταλλαγμένα στελέχη πιστεύεται ότι παρήχθησαν «εν πολλοίς σε ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν τον ιό μέσα τους κι ενώ είχαν αντισώματα δεν ήταν πολλά έτσι ώστε να μπορέσουν να τον νικήσουν».
Καθησυχάζει ο Μαγιορκίνης
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ως προς την πιθανότητα να νοσούν βαρύτερα οι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Σε ανάρτησή του στο facebook ξεκαθαρίζει εξάλλου πως δεν αυξάνεται η πιθανότητα «δημιουργίας» νέων μεταλλαγμένων στελεχών ή στελεχών που θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια.
Ολόκληρη η ανάρτησή του κ. Μαγιορκίνη:
«Επειδή έχουν ακουστεί διάφορες ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ πρόσφατα σχετικά με τους κινδύνους από τη μόλυνση πριν ή λίγο μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου SARS-CoV-2:
1) Δεν αυξάνεται η βαρύτητα της νόσου, αντιθέτως σε κάθε περίπτωση η βαρύτητα θα είναι τουλάχιστον μικρότερη. Η λογική ότι ο οργανισμός ζορίζεται να παράγει αντισώματα και άρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό δεν ευσταθεί, ούτε έχει παρατηρηθεί ποτέ. Εννοείται ότι προστατευόμαστε μέχρι να έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν μολυνθούμε στην πορεία θα είμαστε χειρότερα!
2) Δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία ότι αυξάνεται η πιθανότητα “δημιουργίας” νέων μεταλλαγμένων στελεχών ή στελεχών που θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στον άνθρωπο όπου “μεταλλαγμένο στέλεχος ιού ξέφυγε” ως αποτέλεσμα μολύνσεων στο μεσοδιάστημα δόσεων. Αν ίσχυε αυτό, θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο η σταδιακή αποδυνάμωση της ανοσολογικής απόκρισης αυτών που μολύνθηκαν στο πρώτο ή δεύτερο κύμα παρά η “φρέσκια ανοσία” από τις πρώτες δόσεις.
3) Οι ανοσολογικές αποκρίσεις που παρατηρούνται από την πρώτη δόση των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι ΙΣΧΥΡΕΣ και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν έχουν καμία σχέση με τις ατελείς ανοσολογικές αποκρίσεις που συνέβαλαν στη γένεση των γνωστών μεταλλαγμένων στελεχών (Βρετανικό, Νοτιοαφρικάνικο, Βραζιλιάνικο). Αυτές παρατηρούνται σε χρονια ανοσοανεπαρκείς όπου μέσω ατελούς και άκαρπης ανοσολογικής απόκρισης (μία διαδικασία που θυμίζει τα πειράματα “serial passage”) ο ιός πολλαπλασιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (πιθανώς και μεγαλύτερο από μήνα) με αποτέλεσμα να έχει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα να αναπτύξει τις μεταλλάξεις που χρειάζεται.
4) Τέλος θα πρέπει να διαχωρίσουμε το φαινόμενο των “leaky vaccines” δηλαδή των εμβολίων που δεν διακόπτουν την μετάδοση όπου θεωρητικά (σε ένα από τα πολλαπλά σενάρια που έχουν εξετσθεί) μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία πιο επιθετικών ιών για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτό θα το βλέπαμε αν οι 2 δόσεις έκοβαν πλήρως τη μετάδοση, ενώ η μία δόση την επιτρέπει. Ούτε αυτό το φαινόμενο το έχουμε δει ως αποτέλεσμα ενδιάμεσων μολύνσεων σε πολυδοσικά σχήματα στους ανθρώπους».