Καταδυτικός τουρισμό ετοιμάζεται να αναπτύξει η Κόρινθος
Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στον Δήμο Κορινθίων, μέσα από την δημιουργία καταδυτικού πάρκου, άρχισε να μετρά μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Κορινθίων και Δημόπρακτου. Η Προγραμματική Σύμβαση αφορά την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης αυτού του καταδυτικού πάρκου και ειδικότερα:
1.Πλαίσιο Αναπτυξιακού μοντέλου για το σχεδιασμό Καταδυτικού Πάρκου–Διερεύνηση και καταγραφή του νομοθετικού πλαισίου
2.Περιγραφή της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κορινθίων, έλεγχο και αξιολόγηση παραμέτρων επηρεασμού για το σχεδιασμό Καταδυτικού Πάρκου (φυσικό-θαλάσσιο περιβάλλον, ανθρωπογενές περιβάλλον, υπάρχουσα κατάσταση σε επίπεδο υποδομών)
3.Αποτύπωση–Παρουσίαση των απαιτούμενων τεχνικών, διοικητικών και περιβαλλοντικών υποδομών ή άλλων εξυπηρετήσεων που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία ενός Καταδυτικού Πάρκου και έλεγχο διαθεσιμότητας
4.Έλεγχο συμβατότητας με θεσμοθετημένες χωροταξικές δεσμεύσεις για τυχόν συγκρουόμενες χρήσεις γης (δίαυλοι ναυσιπλοΐας, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, Περιοχές Λιμένος)
5.Έλεγχο αποστάσεων από μη συμβατές χρήσεις γης. Ειδικότερα, θα γίνει λεπτομερής έλεγχος για την τήρηση των απαιτούμενων από το νόμο αποστάσεων από υφιστάμενες και θεσμοθετημένες χρήσεις γης, όπως ενάλιους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλιευτικά καταφύγια κλπ.Θα πρέπει να πούμε εδώ πως το καταδυτικό κοινό, σύμφωνα με σχετικές παγκόσμιες έρευνες, είναι υψηλής αξίας επισκέπτες-τουρίστες, καθώς στην τουριστική δαπάνη τους προστίθεται και το κόστος εξάσκησης της δραστηριότητάς τους, περίπου επιπλέον 50% της μέσης τουριστικής δαπάνης.
Το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι απαραίτητο προκειμένου να πείσουμε το υπουργείο Τουρισμού ότι το σχέδιο μας είναι βιώσιμο και έχει προοπτική, άρα να αποκτήσουμε προβάδισμα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προτάσεις που θα κατατεθούν.
Με αφορμή αυτή την Προγραμματική Σύμβαση να προσθέσουμε ότι ο Δήμος Κορινθίων έχει στον σχεδιασμό του πρωτοβουλίες τουριστικές ανάπτυξης έξω από τα συνηθισμένα, με δεδομένο ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού αποτελούν την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη πτυχή της λεγομενης τουριστικής «βιομηχανίας». Εκτός, λοιπόν, από το καταδυτικό πάρκο -που απευθύνεται σε ερασιτέχνες δύτες αλλά και σε ολόκληρες οικογένειες και ομάδες ταξιδιωτών, συμβάλλοντας θετικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου- στον σχεδιασμό μας υπάρχει ακόμα:
1.Η ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού σε δύο υπάρχοντα πεδία. Το πρώτο στο όρος Τρήτος στον Άγιο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο φαράγγι της Χούνης, με πολλές αναρριχητικές διαδρομές, τόσο εντός όσο και εκτός του φαραγγιού. Το δεύτερο στο όρος Τσούμπα, όπου υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο Σολομός, κοντά στο ομώνυμο χωριό.
2.Η ανάπτυξη του περιπατητικού – θρησκευτικού τουρισμού μέσα από το πρόγραμμα «Στα βήματα του Απόστολου Παύλου», λεπτομέρειες για το οποίο θα έχουμε σύντομα.