Κασερόπιτα του Άκη
Περιγραφή
Μια κασερόπιτα με γεμάτη, ισορροπημένη γεύση και άκρως χορταστική.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 πακέτο φρέσκο χωριάτικο φύλλο (θα χρειαστούμε 6 φύλλα)
- 500 ml γάλα
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 500 γρ. κασέρι γλυκό
- 500 γρ. γραβιέρα πικάντικη (Κρήτης, Αμφιλοχίας, Μυτιλήνης)
- 1 κ.σ. baking powder
- 2 αυγά
- πάπρικα
- κουρκουρμά
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
- 100 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Πώς το κάνουμε:
1) Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά.
2) Μόλις το γάλα κάψει καλά προσθέτουμε το σιμιγδάλι
3) και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς.
4) Μόλις πήξει αποσύρουμε από την φωτιά
5) και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
6) Ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν (χωρίς να μας ψηθούν) και να πήξει η ελαφριά μας μπεσαμέλ.
7) Προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα
8) και ανακατεύουμε με την μπεσαμέλ να ομογενοποιηθούν.
9) Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα, την γλυκιά πάπρικα, τον κουρκουμά και τον δυόσμο
10) και ανακατεύουμε καλά.
11) Προσθέτουμε και το baking powder στο τέλος και ανακατεύουμε και πάλι.
12) Λαδώνουμε καλά ένα ταψί
13) και στρώνουμε δυο φύλλα διπλωμένα τα οποία αλληλοκαλύπτονται. Λαδώνουμε καλά.
14) Στρώνουμε και τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας καλά στο ενδιάμεσο.
15)
Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα την γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
16)
Πασπαλίζουμε με μπόλικη γλυκιά πάπρικα.
17)
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα (2) φύλλα μας, τα οποία λαδώνουμε στο ενδιάμεσο και δημιουργούμε κόθρο με τα φύλλα που προεξέχουν, τον οποίο λαδώνουμε καλά.
18) Χαράζουμε σε κομμάτια, προσέχοντας να μην κόψουμε το κάτω φύλλο.
19) Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 35′ – 40′.
20) Είναι έτοιμη όταν πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τρώγεται αυστηρά ζεστή – χλιαρή, με την γέμιση να είναι ημίρευστη και πλούσια.
Νομίζω ότι απαιτεί την συνοδεία πλούσιας πράσινης σαλάτας, καθώς είναι πολύ λιπαρή λόγω της τόσο μεγάλης ποσότητας τυριού.
Δεν θα με ενοχλούσε να βάλω και την μισή ποσότητα τυριού και να βγεί πιο λεπτή, την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω και έτσι.
Σίγουρα γίνεται καλύτερη με σπιτικό φύλλο απλά είπα να ακολουθήσω την συνταγή ως είχε.
Κρύα δεν μου άρεσε και πολύ γιατί είχε σφίξει η γέμιση, αλλά αυτά είναι γούστα.