
Η λίστα με τους οικισμούς που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ!
Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους έως το 2027. Ποιοι θα δουν απαλλαγή, ποιοι εξαιρούνται και πόσο κοστίζει το μέτρο στο κράτος
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 89η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στο σχέδιο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ρύθμιση αυτή θα αφορά σχεδόν 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες κατοικιών και περίπου 12.720 οικισμούς σε όλη τη χώρα, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι από το 2026 θα υπάρξει 50% μείωση του φόρου, ενώ από το 2027 θα επέλθει η πλήρης απαλλαγή. Στόχος, όπως λέγεται, είναι να στηριχθούν οι κάτοικοι των μικρών κοινοτήτων, να παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος και να ενισχυθεί η κατοικία στις παραμεθόριες και αγροτικές περιοχές.
Οι προϋποθέσεις και οι εξαιρέσεις
Παρά τη θετική εικόνα που επιχειρεί να προβάλει η κυβέρνηση, το μέτρο συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις:
- Δικαιούχοι θα είναι μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς με λιγότερους από 1.500 κατοίκους.
- Εξαιρούνται οι οικισμοί της Περιφέρειας Αττικής (εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων).
- Δεν θα ισχύσει για κατοικίες με φορολογητέα αξία άνω των 400.000 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος της πλήρους απαλλαγής θα φτάσει τα 75 εκατ. ευρώ – ποσό που για κάποιους δείχνει μικρό σε σχέση με τα κρατικά πλεονάσματα, για άλλους όμως αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα επιλεκτικής ελάφρυνσης.
Ποιοι ωφελούνται πραγματικά
Η κυβέρνηση παρουσιάζει την απαλλαγή ως «φιλολαϊκό» μέτρο, όμως παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα. Οι κάτοικοι μικρών χωριών πράγματι θα ανακουφιστούν, ωστόσο:
- Το όφελος αφορά κυρίως περιοχές εκτός αστικών κέντρων, αφήνοντας στην άκρη εκατομμύρια πολίτες που παλεύουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές γειτονιές πόλεων.
- Το όριο των 400.000 ευρώ σημαίνει ότι ευνοούνται μεσαίες και μικρές περιουσίες, αλλά μένουν εκτός αρκετοί ιδιοκτήτες με ακίνητα που δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.