Η ιαπωνική Nidec εξαγόρασε τη Roboteq και έρχεται στην Αθήνα
Κοσμάς Παμπουκτσίδης
Στην αγκαλιά της ιαπωνικής Nidec, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρικών μηχανών παγκοσμίως, περιήλθε στα μέσα της εβδομάδας η ελληνικής προέλευσης Roboteq. Η εταιρεία με έδρα το Σκότσντεϊλ της Αριζόνας των ΗΠΑ και παρουσία στην Αθήνα, όπου διατηρεί τμήμα έρευνας και ανάπτυξης εξαγοράστηκε από τον ιαπωνικό κολοσσό, δημιουργώντας τις προοπτικές για να ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων στα γραφεία της στο Κορωπί. «Το τμήμα Ε&Α στην Αθήνα, το οποίο εγκαινιάσαμε πέρυσι τον Νοέμβριο, θα αναδειχθεί “νικητής” έπειτα από αυτή τη συναλλαγή. Το κέντρο Ε&Α αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την αποτίμηση της αξίας της Roboteq από τη Nidec και ήδη δόθηκε το πράσινο φως για την πρόσληψη έξι μηχανικών», επισημαίνει ο Κοσμάς Παμπουκτσίδης, ιδρυτής και CEO της Roboteq. «Στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μηχανικών σε 25 από οκτώ που είναι τώρα, έως το τέλος του 2020», ανέφερε σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Γκρεγκ Λεβίν, πρόεδρος της Nidec Motion Control, μέλος του ομίλου Nidec, στην οποία ανήκει πλέον η Roboteq. Οι πολλές συστάσεις για το μέγεθος της ιαπωνικής εταιρείας φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητες, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα της κινούνται πέριξ των 15 δισ. δολαρίων και ότι ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 38 δισ. δολ. Μάλιστα, έχει θέσει ως στόχο οι πωλήσεις της να ανέλθουν στα 100 δισ. δολ. έως το 2030 και η αντίστοιχη κεφαλαιοποίησή της τα 200 δισ.
H ιαπωνική εταιρεία προμηθεύει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως από μοτέρ για σκληρούς δίσκους μέχρι και ηλεκτρικούς κινητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται σε ρομπότ ή και σε αυτοκίνητα. Αλλωστε, το όνομά της ανακαλεί στη μνήμη μας και τη συνεργασία της, το 2017, με τον γαλλικό όμιλο PSA για την παραγωγή ηλεκτροκινητήρων σε ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα των Peugeot, Opel, Vauxhall κ.ά. «Η Nidec απασχολεί περίπου 110.000 εργαζομένους παγκοσμίως, ενώ ένα από τα τμήματά της επικεντρώνεται στην παραγωγή κινητήρων που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή αυτόνομων κινούμενων ρομπότ (autonomous mobile robots). Ως εταιρεία διαθέτει πολύ λίγους ελεγκτές ισχύος (motor controllers) οι οποίοι, ως εξαρτήματα, τοποθετούνται στους ηλεκτροκινητήρες και κινούν τους τροχούς του ρομπότ. Από αυτούς όμως που διαθέτει, κανείς δεν έχει τις δυνατότητες που παρουσιάζουν οι δικοί μας», επισημαίνει ο κ. Παμπουκτσίδης.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Roboteq, η οποία δεν είναι startup, αφού ως εταιρεία υψηλής τεχνολογίας δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής εξαρτημάτων για την κατασκευή κινητών ρομπότ ήδη από το 2002. «Ο motor controller είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα από αυτά που παράγει η Roboteq. Είμαστε η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που κατασκευάζουμε έναν ελεγκτή ισχύος για δύο κινητήρες, προκειμένου να μπορέσουν οι τελευταίοι να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και συγχρονισμένα» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Παμπουκτσίδης. «Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικοί ελεγκτές κινητήρων αλλά και ένας εξωτερικός υπολογιστής για να επιτευχθεί αντίστοιχο αποτέλεσμα», συνεχίζει. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία παρέχει μία πιο ολοκληρωμένη λύση σε σχέση με αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά, βοηθώντας και τον εκάστοτε πελάτη να εξοικονομήσει χρήματα. «Η επιχείρηση είναι κερδοφόρος, αφού οι πωλήσεις μας σημειώνουν αύξηση περίπου 50% κάθε χρόνο. Ετσι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε και σε εξωτερική χρηματοδότηση. Mερικοί από τους πελάτες που φιγουράρουν στη λίστα της Roboteq έχουν είτε εξαγοραστεί από μεγάλους ομίλους, είτε έχουν αντλήσει σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από επενδυτές», προσθέτει.
Εκτός όμως από τους ελεγκτές ισχύος των ηλεκτροκινητήρων, η Nidec θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τους αισθητήρες καθοδήγησης των ρομπότ (navigation sensors) καθώς και το σύστημα διαχείρισης μπαταριών (power management) που έχει δημιουργήσει η Roboteq. Πρόκειται για καινοτομίες που δελέασαν τη διοίκηση της Nidec πριν από ένα χρόνο, όταν προσέγγισε τη Roboteq με την προοπτική να συνεργαστούν. Οι μεταξύ τους συζητήσεις τελικά ευδοκίμησαν οδηγώντας στη συγκεκριμένη εξαγορά, το τίμημα της οποίας δεν μπορεί να ανακοινωθεί.
Η έννοια του ρομπότ δεν παραπέμπει μονάχα σε μηχανήματα των οποίων τα χαρακτηριστικά αλλά και η συμπεριφορά προσιδιάζουν στα ανθρώπινα, τονίζει ο κ. Παμπουκτσίδης, αφού υπάρχουν και τα mobile robots, δηλαδή τα μικρά αυτόνομα οχήματα που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια, σε αποθήκες κ.α. Για παράδειγμα, τέτοια ρομπότ μετακινούν εμπορεύματα σε αποθήκες μεγάλων εκπροσώπων του λιανεμπορίου, όπως η Amazon, η Walmart και η H&M. Επίσης, χρησιμοποιούνται για εργασίες όπως η συλλογή φρούτων από το έδαφος, ο καθαρισμός χώρων, η κατάσβεση πυρκαγιών κ.ά. Η Amazon ειδικά συγκαταλέγεται στη λίστα των πελατών της Roboteq, αφού το νέο της ρομπότ «Scout», που διανέμει στο σπίτι τα είδη τα οποία αγοράζουν οι καταναλωτές από την πλατφόρμα της, ενσωματώνει αρκετά από τα προϊόντα της. Η δε αξία της αγοράς των mobile robots αγγίζει, σύμφωνα με αναλυτές, τα 18 δισ. δολ. για το 2018, σημειώνοντας κάθε χρόνο ρυθμό ανάπτυξης 25%. Πώς όμως μία εταιρεία με πωλήσεις πέριξ τα 10 εκατ. δολ. έφθασε στο σημείο να εξαγοραστεί από έναν τέτοιο τεχνολογικό κολοσσό;
Μολονότι μετράει περίπου 17 χρόνια ζωής, η Rοboteq μπήκε στη ζωή του κ. Παμπουκτσίδη το 2010, όταν άρχισε να ασχολείται πιο ενεργά με τη σύσταση και την ανάπτυξη της εταιρείας του. Γεννημένος στην Ελβετία από Ελληνες γονείς που μετανάστευσαν εκεί από τις Σέρρες, ο κ. Παμπουκτσίδης σπούδασε στη Γενεύη από όπου πήρε το δίπλωμα του ηλεκτρονικού μηχανικού το 1978. Λίγο αργότερα, στην ηλικία των 23 ετών μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου και έμεινε για περίπου 21 χρόνια, πριν επιστρέψει ξανά στην Ελβετία το 2004. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, ο κ. Παμπουκτσίδης δούλεψε σε δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ενώ «περιηγήθηκε» και στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, ιδρύοντας δύο επιτυχημένες startup. Ενόσω λοιπόν εργαζόταν σε μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών κατασκευής microchip, δημιούργησε τη Roboteq, τη δεύτερη εταιρεία του, η οποία τελικά έμελλε να αποτελέσει αφορμή για την «επανασύνδεσή του» με την Ελλάδα. «Είμαι συναισθηματικά δεμένος με την Ελλάδα. Το 2014, στην κορύφωση της κρίσης, είχαμε ανάγκη από έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό. Ετσι, στράφηκα προς την Ελλάδα αφού, με αυτόν το τρόπο, θα ενίσχυα ώς έναν βαθμό την εγχώρια οικονομία. Βρήκα, λοιπόν, ένα ταλαντούχο μηχανικό, τον Νίκο Τσακαλάκη, ο οποίος τώρα ηγείται της ομάδας στο κέντρο Ε&Α στην Αθήνα. Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει κορυφαία πανεπιστήμια από τα οποία αποφοιτούν μηχανικοί παγκόσμιας κλάσης», αναφέρει ο ίδιος.
«Οι κοινοί πελάτες μεταξύ της Nidec και της Roboteq στους οποίους περιλαμβάνεται και η Amazon, ήταν η αφορμή ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για συνεργασία» επεσήμανε ο κ. Τσακαλάκης. «Η Nidec έχει εργοστάσια σε όλα τα μέρη του κόσμου και παράγει πολύ περισσότερα ηλεκτρικά μηχανήματα και κινητήρες από αυτά που παράγουμε εμείς. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, καθώς θα αυξάνεται ο όγκος παραγωγής την ίδια στιγμή που οι τιμές θα παραμένουν χαμηλές. Επίσης, μέσω της Nidec θα έχουμε πρόσβαση στην άντληση απεριόριστων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλους τομείς» αναφέρουν οι δύο συνεργάτες, εν αναμονή των νέων αφίξεων στα γραφεία της στην Αθήνα.
Πηγή:.kathimerini.gr