Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η Αρκτική εκπέμπει σήμα κινδύνου

H Αρκτική έχασε το 95% του παλιού της πάγου από το 1984. Από την Ηλιάνα Φασόλη.

H Αρκτική έχασε το 95% του παλιού της πάγου από το 1984 καθώς οι θερμοκρασίες του πλανήτη ολοένα και αυξάνονται επηρεάζοντας το μόνιμο στρώμα πάγου της περιοχής και τις παγωμένες εκτάσεις στους πόλους και μετατρέποντας τον πάγο σε νερό. Η ποσότητα των θαλάσσιων πάγων είναι στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.Αυτό από τη μια έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτει εκτάσεις γης και από την άλλη να σκοτώνει την πανίδα της περιοχής. Για παράδειγμα, πέθαναν 80.000 τάρανδοι λόγω της υποχώρησης του πάγου από την ταχύτατα αυξανόμενη κλιματική αλλαγή με τον ΟΗΕ να επιβεβαιώνει πως η χρονιά που μας εγκαταλείπει ήταν το θερμότερο έτος.

Διεθνούς βεληνεκούς δράσης οργανώσεις στέλνουν μήνυμα σε όλες τις κυβερνήσεις καλώντας τες να συμμετάσχουν σε ενέργειες θετικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι Σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα, η Νορβηγία πρέπει να σταματήσει να τρυπάει την Αρκτική για πετρέλαιο.

Η Αρκτική έχει καταλήξει να χάσει το 95% του παλαιότερου πάγου της από το 1984 βάσει της NASA, καθώς η εν λόγω περιοχή που καλύπτεται από πάγους θάλασσας τουλάχιστον 4 ετών μειώθηκε από 1.860.000 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Σεπτέμβριο του 1984 σε 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Σεπτέμβριο το 2016.

Τα επίπεδα πάγων της Αρκτικής μειώνονται τώρα σε ποσοστό 13,3% ανά δεκαετία, σε σχέση με το μέσο όρο 1981-2010. Ο κανονικός ετήσιος μέσος όρος στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, είναι -6,7 βαθμοί Κελσίου, και η θερμότερη χρονιά μέχρι τώρα ήταν το 2006, αλλά πλέον κάθε ένας από τους τελευταίους 73 μήνες ήταν θερμότερος από το μέσο όρο.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button