Ζάκυνθος: «Εμείς έτσι κάνουμε στη χώρα μας» είπαν οι Δανοί που άφησαν το μωρό τους στο αυτοκίνητο.
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες (24/5) το πρωί στο Τσιλιβί Ζακύνθου. Μετά την τραγωδία στην Άρτα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όπου ένα βρέφος 5,5 μηνών έχασε τη ζωή του όταν ο πατέρας του το ξέχασε στο αυτοκίνητο για αρκετές ώρες, μία υπόθεση έρχεται να μας «ταρακουνήσει» και πάλι…
Ένα ζευγάρι Δανών άφησε μέσα στο αυτοκίνητο ενός έτους παιδί για να κάνει τα ψώνια του. Οι περαστικοί είδαν το μωρό μόνο του μέσα στο Ι.Χ. και ενημέρωσαν την αστυνομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά είδαν το μικρό αγοράκι να κάθεται στο καθισματάκι του μέσα στο αυτοκίνητο περαστικοί τουρίστες, οι οποίοι παρατηρώντας ότι βρισκόταν μόνο του χωρίς επίβλεψη από ενήλικα, έτρεξαν αμέσως στα καταστήματα που ήταν κοντά στο σημείο για να ενημερώσουν τις αρχές.
Έτσι και έγινε, με τη σειρά τους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. και την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων από την οποία οι Δανοί είχαν πάρει το Ι.Χ. για τις διακοπές τους. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και ο υπεύθυνος από την εταιρεία, ο οποίος ξεκλείδωσε το ΙΧ. Έβγαλαν το μωρό έξω, το οποίο ήταν καλά στην υγεία του – ευτυχώς μόνο ιδρωμένο – και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, το παιδί βρισκόταν μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο για πάνω από 30 λεπτά. Η μητέρα 34 ετών και ο σύντροφός της 31 ετών συνελήφθησαν με την κατηγορία έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. «Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε όλο αυτό, εμείς έτσι κάνουμε στη χώρα μας», φέρονται να είναι τα πρώτα λόγια της μητέρας ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού. Με προφορική εντολή αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Για το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε: «Ένα παιδάκι είχε κλειδωθεί στο αυτοκίνητο. Ειδοποιήθηκε το κέντρο και μετέβησαν άμεσα οι δυνάμεις ασφαλείας και ΔΙΑΣ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικιαζόμενων ξεκλείδωσε το αυτοκίνητο, βγήκε το παιδάκι και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο. Βρισκόμαστε στη διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας της μητέρας και όποιου άλλου υπεύθυνου προκύψει για το κλείδωμα του παιδιού μέσα στο αυτοκίνητο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλάνου, Σάκης Γιακουμέλος, σχολίασε: «Πληροφορηθήκαμε ένα δυσάρεστο γεγονός. Δύο ξένοι είχαν μέσα στο αυτοκίνητο ένα παιδάκι. Το κλείσανε. Δεν το κατάλαβαν, μάλλον, γιατί αυτό φάνηκε, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι επιχειρηματίες. Προσπάθησαν να σπάσουν το τζάμι του αυτοκινήτου, φώναξαν όμως την εταιρεία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που έτρεξε γρήγορα, άνοιξε το αυτοκίνητο και ευτυχώς, σώθηκε το παιδάκι. Πάντως με λυπεί πραγματικά αυτό το γεγονός! Είναι το δεύτερο που μαθαίνουμε μέσα σε λίγες ημέρες. Δεν ξέρω τι να πω με την κοινωνία μας. Λυπάμαι».
Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν στην «ΗΜΕΡΑ»
Γεράσιμος Γιατράς – Αυτόπτης μάρτυρας
«Το πρωί ήρθε ένας Άγγλος και μας ειδοποίησε ότι μέσα σε ένα αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο ένα μωρό. Βγήκαμε έξω το είδαμε και ήταν μέσα στο κλειδωμένο αυτοκίνητο. Καθόταν στο καθισματάκι του και ήταν ιδρωμένο. Αμέσως πήρα τηλέφωνο στην αστυνομία, με ρώτησαν σε ποιον ανήκει το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και με κατεύθυναν τι να κάνω. Ειδοποιήσαμε τον ιδιοκτήτη και ήρθε ο άνθρωπος αμέσως, μέσα σε 5-6 λεπτά. Έφερε κλειδιά, το ανοίξαμε, δώσαμε νερό στο παιδάκι, του βρέξαμε το πρόσωπο. Ήταν ιδρωμένο και λίγο ταλαιπωρημένο και μετά ήρθε η αστυνομία και το ασθενοφόρο. Είχε τις αισθήσεις του δεν πρόλαβε να λιποθυμήσει. Ένας τουρίστας μας ενημέρωσε αρχικά και μετά μαζεύτηκε πολύς κόσμος. Όποιος περνούσε, καθόταν και προσπαθούσε να βοηθήσει με τον τρόπο του».
Ευάγγελος Τσοχαντάρης – Αυτόπτης μάρτυρας
«Μια κυρία από τη Δανία είχε αφήσει το μωράκι μέσα στο αυτοκίνητο για κανά μισάωρο περίπου με κλειδωμένες τις πόρτες και παράθυρα κλειστά. Περαστικοί μας ρώτησαν αν γνωρίζουμε σε ποιο ανήκει το αυτοκίνητο και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πήραμε τηλέφωνο την εταιρεία του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου για να έρθει και να φέρει τα δεύτερα κλειδιά γιατί ήμασταν έτοιμοι να σπάσουμε το τζάμι. Πήραμε την αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Ήρθε άνθρωπος από την εταιρεία ενοικιαζόμενων, άνοιξαν το αυτοκίνητο, ανοίξαμε το aircondition, ήρθε και η αστυνομία. Μετά από μισή ώρα, εμφανίστηκε η μητέρα. Πήγε με το μωρό στο νοσοκομείο για να σιγουρευτούν ότι είναι καλά και από εκεί και πέρα, η αστυνομία πήρε το σύντροφο για να δώσει κατάθεση. Το μωρό φάνηκε καλά, αλλά ήταν λίγο ανήσυχο. Ίδρωνε μέσα στο αυτοκίνητο, ήταν λίγο τρομαγμένο, γιατί ήταν και κόσμος γύρω γύρω και προσπαθούσε να βρει άκρη. Εντάξει, τέλος καλό, όλα καλά!»
Η γνώμη των ειδικών
«Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική… Όμως εκείνο που παρατηρείται τελευταία είναι ότι οι γονείς πολύ συχνά εξαιτίας της κούρασης που έχουν και της έλλειψης χρόνου παραμελούν τα παιδιά τους και ψυχολογικά και σε άλλους τομείς. Πρέπει σαν κοινωνία να το προσέξουμε και να μας προβληματίσει. Να είμαστε πολύ κοντά και καλοί φροντιστές των παιδιών μας, διότι παρατηρείται η τάση να θέλουμε να τα αφήσουμε πολλές ώρες στον βρεφικό σταθμό, στο σχολείο, σε δραστηριότητες, οπουδήποτε τέλος πάντων για να φύγει η ευθύνη από πάνω μας και να έχουμε χρόνο για να κάνουμε αυτά που θέλουμε, είτε είναι η δουλειά μας ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να έχουμε στη ζωή μας.
Άρα είναι σημαντικό να δούμε αν ο ρόλος του γονέα σήμερα είναι αυτό που θα όφειλε να ήταν. Να είναι κοντά στο παιδί, να το φροντίζει και να νοιάζεται για αυτό. Χρειάζεται συζήτηση και να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν τον γονεϊκό μας ρόλο, γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει κάνει τον σημερινό γονιό πιο αμελή και αφελή σε κάποια πράγματα. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν είμαστε όπως θα έπρεπε στον ρόλο μας… Τα φροντίζουμε, είμαστε κοντά τους ή ασχολούμαστε πολύ με τη δουλειά ή την καλοπέραση μας;;; Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που αφήνουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο ή τα ξεχνούν. Νομίζω ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι με τόσα που συμβαίνουν και αυτό μας κάνει περισσότερο αφηρημένους. Στον γενικό πληθυσμό έχει αυξηθεί η χρήση ψυχοφαρμάκων τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι φοβίες και οι ψυχαναγκασμοί. Είναι σημαντικό να το λάβουμε υπόψη μας! Οι άνθρωποι που προσέχουν παιδιά, μήπως είναι πολλές φορές υπό την επήρεια κάποιων φαρμάκων ή ιδιαίτερης ψυχολογίας;».
Πηγή: imerazante.gr