Εντοπίστηκε δελφίνι με «ανθρώπινο» χέρι στον κορινθιακό
Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» κατέγραψε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια.
ΟΚορινθιακός Κόλπος διαθέτει μια μικτή κοινωνία δελφινιών που είναι παγκοσμίως μοναδική, σημειώνει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» που από το 1995 πραγματοποιεί έρευνα για τη μελέτη τους, με συγκλονιστικές ανακαλύψεις.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών έγιναν άκρως σημαντικές παρατηρήσεις με μια από αυτές να είναι πράγματι ξεχωριστή καθώς καταγράφηκε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια.
Όπως σημειώνει το My Dolphin Club, «η αιτία των σχηματισμένων δαχτύλων είναι ότι τα πρώτα πρωτόγονα κητώδη ήταν χερσαία θηλαστικά και μάλιστα τετράποδα.
Η μετάβαση σε θαλάσσια θηλαστικά διήρκησε 15 εκατομμύρια χρόνια και στο διάστημα αυτό τα μπροστινά πόδια εξελίχθηκαν σε πτερύγια, ενώ τα πίσω πόδια ατρόφησαν και έγιναν ουρά.
Έτσι πλέον τα δελφίνια δεν έχουν πόδια για να περπατούν, αλλά πλευρικά πτερύγια και ουρά που τα βοηθούν να κολυμπούν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά και με πολύ μεγάλη ταχύτητα».
Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» αναφέρει ότι και τα τέσσερα περισσότερο συναντώμενα είδη δελφινιών της Μεσογείου ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκεκριμένα το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο με το ζωνοδέλφινο να είναι το κυρίαρχο είδος.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, έγιναν νέες εκπληκτικές παρατηρήσεις και συγκεκριμένα:
1) Ξαναείδαμε το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997,
2) Καταγράψαμε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια,
3) Ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ή απαγάγει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.
Το «Πέλαγος», επισημαίνει ότι ο Κορινθιακός Κόλπος είναι περιοχή IMMA , δηλαδή, σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά σε παγκόσμια κλίμακα και περιοχή Natura2000.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του, με αποτέλεσμα η μικτή κοινωνία των δελφινιών να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Πηγή Αυγή