Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

ΕΚΤ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30% Η «ΣΙΩΠΗΛΗ» ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Χαστούκι στην κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας δίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με στοιχεία-σοκ που δείχνουν ότι η φανερή και «σιωπηλή» ανεργία στη χώρα μας ξεπερνάει το 30%!
Σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει πως η πραγματική υποαξιοποίηση του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας έφτασε στο 31,3% το τελευταίο τρίμηνο του περσινού έτους, δηλαδή σχεδόν 8 μονάδες χειρότερα από την επίσημη μέτρηση της ανεργίας 23,4%.

ΠΩΣ ΜΕΤΡΗΣΑΝ. Η μέτρηση της ΕΚΤ βασίζεται σε έναν διευρυμένο ορισμό του εργατικού δυναμικού καθώς έχει στόχο να εξετάσει την ευρύτερη υποχρησιμοποίηση εργαζόμενων και εν δυνάμει εργαζομένων από την αγορά λόγω της κρίσης – το αποκαλούμενο «slack». Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ συμπεριέλαβε στη δική της μέτρηση όχι μόνο τους τυπικούς ανέργους αλλά και τρεις επιπλέον κατηγορίες: όσους έχουν μερική απασχόληση αλλά θα ήθελαν πλήρες ωράριο, όσους θέλουν να εργαστούν αλλά έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν ενεργά εργασία και τους «σιωπηλούς» ανέργους που ψάχνουν μεν δουλειά αλλά δεν καταγράφονται διότι δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα εντός δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρόβλημα της υποαξιοποίησης εμφανίζεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ενώ στα τέλη του περασμένου έτους η Eurostat υπολόγιζε την ανεργία κοντά στο 9,5%, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως η πραγματική τρύπα ανήλθε έως και στο 18,5%.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ για το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας συμβαδίζουν με τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ το οποίο εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα κινείται στο 30%.
Οπως αναφέρει η έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία το 2017, αν ληφθούν υπόψη οι αποθαρρημένοι άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα τους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και η μη ηθελημένη μερική απασχόληση, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας φτάνει το 29,6%. Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ. Στο μεταξύ, στο 21,7% διαμορφώθηκε η ανεργία στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ (ελληνική στατιστική Αρχή). Το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ποσοστό του περσινού Απριλίου 23,6%. Επισημαίνεται πάντως ότι η στατιστική μείωση της ανεργίας οφείλεται στην έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης καθώς και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Οπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων τον Απρίλιο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.749.975 άτομα.
– Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.040.909 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.228.062.
– Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 79.833 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 (2,2%) και κατά 23.943 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (0,6%).
– Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 92.657 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 (8,2%) και κατά 12.927 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (1,2%).
– Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 22.850 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 (0,7%) και κατά 14.181 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (0,4%).
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button