Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Εκλογές 2015: Πόσους βουλευτές βγάζουν τα κόμματα – Σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις δημοσκοπήσεις όλα είναι ανοιχτά. Τα δύο πρώτα κόμματα ανάλογα με το ποιος θα πάρει τελικά την πρώτη θέση “παίζουν” μεταξύ 75 και 134 βουλευτών, κάπως έτσι σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο αριθμός των βουλευτών των άλλων κομμάτων ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς μπορεί, ανάλογα με τα ποσοστά να χρειαστούν ακόμη και τρεις κυβερνητικοί εταίροι στο πρώτο κόμμα.

Η πρόβλεψη είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, οι μετρήσεις δεν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Έτσι ο υπολογισμός εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Ωστόσο με βάση τον εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών αλλά και με βάση τα δημοσκοπικά ποσοστά διαμορφώνεται μια εικόνα για την επόμενη ημέρα.

Έτσι με τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά να βγάζει από 79 (ως δεύτερο κόμμα) ως 131 (ως πρώτο κόμμα) βουλευτές στις εκλογές, ο σχηματισμός κυβέρνησης απαιτεί τουλάχιστον ακόμη δύο κόμματα καθώς οι πιθανοί εταίροι, πάντα με βάση τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να έχουν τις εξής έδρες:
Ποτάμι: 14 ως 18
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 13 ως 15
ΑΝΕΛ 0 ως 8
Κάπως έτσι φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με έναν μόνο εταίρο. Στην περίπτωση που μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή η δύναμη των δύο κομμάτων θα είναι κοντά στο 140 και έτσι χρειάζεται και τρίτο κόμμα, αλλά και πάλι η πλειοψηφία θα είναι λίγο πάνω από το 150 και σίγουρα κάτω από το 160, έτσι δεν αποκλείεται και τρίτος εταίρος.

Σε ό,τι αφορά στις πιθανές συνεργασίες της Νέας Δημοκρατίας και με το κόμμα να “βγάζει” από 75 ως και 134 έδρες με βάση τις δημοσκοπήσεις η επόμενη ημέρα και ο σχηματισμός κυβέρνησης απαιτούν και σε αυτή την περίπτωση διπλή συνεργασία.
Με το Ποτάμι να κινείται μεταξύ 14 και 18 βουλευτών και Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ από 13 ως 15 βουλευτές απαιτείται τουλάχιστον τρικομματική κυβέρνηση καθώς η συνεργασία με τη Συμπαράταξη μόνο δεν δίνει 151 βουλευτές ενώ μόνο με το Ποτάμι πλειοψηφία μόλις 152 βουλευτών στο καλύτερο σενάριο.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button