«Είναι αργά για ενημέρωση στο ζήτημα της πΓΔΜ»
Σπυράκη: Στα υπόγεια του Μαξίμου εξυφαίνουν σενάρια για τη ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:53 • 18/01/2018
«Είναι αργά για ενημέρωση στο ζήτημα της πΓΔΜ»
προσθήκη στα αγαπημένα
Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της πΓΔΜ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, κατηγορώντας την ότι χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας, είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση». Όπως ανέφερε, υπάρχει έναρξη της συζήτησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία θα έπρεπε να ληφθεί στην αρχή. Υπενθυμίζεται, πως η θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι δεν θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εάν προηγουμένως δεν υπάρξει καθαρή και ενιαία θέση της κυβέρνησης.
Η κ. Σπυράκη πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε.
Σε ερώτησε σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα πράξουν.
Η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής: Το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης -έναντι όλων- και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αντί κάποιοι στα υπόγεια του Μαξίμου να εξυφαίνουν σενάρια για τη ΝΔ, ας απαντήσουν αν εκφράζει ακόμη τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Γαβρόγλου η θέση που είχαν προσυπογράψει παλαιότερα σε επιστολή και στην οποία αναφερόταν ότι δεν έχουν πρόβλημα η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή “Δημοκρατία της Μακεδονίας”». Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι και δεν μπορεί να παρουσιάσει μία ενιαία θέση σαν βάση διαπραγμάτευσης