Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Διαστημικές ‘κόντρες’ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και υπογραφή σύμβασης για Hellas Sat

Με την παρούσα σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Hellas Sat, τριπλασιάζονται τα οφέλη για την Ελλάδα, απαντούν κύκλοι του υπουργείου ΨΗΠΤΕ στη ΝΔ. “Να θυμίσουμε ότι επί Σαμαρά δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια για την ανανέωση της σύμβασης” σχολιάζουν

papas
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, υπέγραψαν σήμερα σύμβαση για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης. “Με την παρούσα σύμβαση τριπλασιάζονται τα οφέλη για την Ελλάδα και εξασφαλίζονται σημαντικά ανταλλάγματα για το ελληνικό δημόσιο”, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αναφορικά με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της Hellas Sat.
Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμβαση, την οποία υπογράψαμε σήμερα, είναι πολλαπλά για τη χώρα

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Την ώρα που ο δορυφόρος με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου παίρνει την τελική του θέση, ολοκληρώνουμε τη μετάβαση στην νέα εποχή. Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα θα αξιοποιεί τις διαστημικές εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες. Και θα το πράττει προς όφελος των ερευνητών, των πρωτοπόρων επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διάστημα, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμβαση, την οποία υπογράψαμε σήμερα, είναι πολλαπλά για τη χώρα. Κι αν θέλετε, πολλαπλάσια σε σχέση με όσα είχαν λάβει οι προκάτοχοί μας. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, με τελικό στόχο να φέρουμε “το Αύριο, Σήμερα για Όλους”».
Σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία μέσω της τομεάρχου της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, το υπουργείο επισήμανε πως ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά αυτή που εξασφάλισε τη θεσμική έγκριση της μεταβίβασης του δορυφόρου από τον Ο.Τ.Ε. στην αγοράστρια εταιρεία Arabsat, διασφαλίζοντας την παραμονή στη χώρα του κέντρου ελέγχου του δορυφόρου, οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός οφείλουν τις «ευχαριστίες» τους στον Αντώνη Σαμαρά, που με δική του υπογραφή -το 2013- ξεπουλήθηκε σε έναν διακρατικό οργανισμό μια επένδυση, (ο ελληνικός δορυφόρος δηλαδή), τον οποίο πλήρωσαν οι πολίτες.
Να θυμίσουμε ότι επί Σαμαρά δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια για την ανανέωση της σύμβασης

«Ξεπερνά ακόμα και το όριο της γραφικότητας να αποζητούν κάποιοι δάφνες για ένα ξεπούλημα. Να θυμίσουμε ότι επί Σαμαρά δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια για την ανανέωση της σύμβασης, με αποτέλεσμα -καθώς η ζωή του δορυφόρου έφτανε στο τέλος του- να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας της τροχιακής θέσης της χώρας, ενώ και το Δημόσιο θα έμενε χωρίς σχετικές υπηρεσίες» υπογραμμίζουν κλείνοντας οι ίδιες πηγές.
Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, εκτοξεύθηκε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, 28 Ιουνίου, από το ευρωπαϊκό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.
“Ο δορυφόρος, όπως ξέρετε, θα κάνει χρήση του ελληνικού τροχιακού διαδρόμου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί η χώρα μας επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος” σημείωνε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αμέσως μετά την επιτυχή εκτόξευση. “Και επιστρέφει με δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά την εκτόξευση του HellasSat και ο δεύτερος το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουμε και θα ξεκινήσουμε την Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος το επόμενο δίμηνο” πρόσθετε.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button