Γιώργος Ψυχογιός: «Θα κάνουμε κριτική αλλά όχι μικροπολιτική στα εθνικά θέματα»
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο Γιώργος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι “εμείς δεν έχουμε παίξει ποτέ με τα εθνικά θέματα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το πώς αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία τέτοια πολύ κρίσιμα ζητήματα τα προηγούμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενη και θέλοντας να μας πλήξει, μιλώντας για εθνικές εξαιρέσεις, για περιορισμένο πατριωτισμό, ακόμα και για προπαγάνδα του Ερντογάν που δήθεν αναπαράγεται από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτά έχουν αποτυπωθεί και ο ελληνικός λαός τα θυμάται και δεν θα κάνουμε τα ίδια», συμπλήρωσε.
Ενώ για τα θέματα των επαφών και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τόνισε πως «είδαμε στροφή 180 μοιρών από τον Πρωθυπουργό, οπότε ας πούμε και ορισμένα θετικά χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν (για παράδειγμα τι έλεγε για την Συμφωνία των Πρεσπών), ότι πράγματι θέλουμε ανοιχτούς και σταθερούς διαύλους επικοινωνίας. Προφανώς υπάρχει και η προοπτική της Χάγης που και εμείς στηρίζουμε, με σαφείς όμως κόκκινες γραμμές της χώρας οι οποίες αφορούν μόνο στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ως νομικές και μόνο διαφορές. Και το λέω αυτό, γιατί όπως ξέρετε το διεθνές δίκαιο είναι το αντικείμενό μου. Το να λέει ο ΠΘ για «γεωπολιτική διαφορά» θεωρούμε πως αποτελεί πρόβλημα. Είναι κρίσιμο να διευκρινιστεί, διότι είναι νομική διαφορά και μόνο ως τέτοια μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το δεύτερο είναι το θέμα των F-16. Γίνεται η μάχη στο Κογκρέσο και οι προσπάθειες εκεί είναι αξιόλογες, όμως εμείς ως χώρα τι προϋποθέσεις βάζουμε; Όταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική, εννοούμε να εξαντλείς τις δυνατότητες και τα “όπλα” που έχεις. Αν συνεχίσεις τη λογική του πιστού, πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου (των ΗΠΑ) που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια – σε αντίθεση με μια εξωτερική πολιτική πολυδιάστατη και ενεργητική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ή σταθούμε τις δηλώσεις Ερντογάν που είπε ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, εμένα δεν με καλύπτει γιατί ξέρουμε πως λειτουργεί η τουρκική εξωτερική πολιτική – για εμένα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μπουν προϋποθέσεις. Και επειδή άνοιξε και ένας δίαυλος με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρέπει να δούμε και στα ευρωτουρκικά – εκτός από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είναι διμερή και τα στηρίζουμε – πρέπει να δούμε τι προϋποθέσεις θα μπουν και εκεί, αλλά και με ποιο τρόπο θα ανοίξει αυτή η θετική ατζέντα».
Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας υπογραμμίζοντας ότι“πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο φιάσκο. Ήταν επικοινωνιακή επινόηση και αξιοποίηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα, ότι αντί να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια (κάτι που συνδέεται και με τη υπεράσπιση του Άρθρου 16) σε υποδομές, σε προσωπικό, σε μέσα, ακόμα και σε φύλακες και διοικητικούς, αυτούς δηλαδή που απέλυσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014, αφήνοντας τα Πανεπιστήμια χωρίς την απαιτούμενη στελέχωση. Με μέλη ΔΕΠ, με ερευνητικά προγράμματα, με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Με όλα αυτά θα θωρακιστεί το Πανεπιστήμιο και θα παίξει το ρόλο που του αρμόζει. Γιατί η ασφάλεια περνάει από όλα αυτά, σε αντίθεση με αυτό που ορίζει ως ασφάλεια η κυβέρνηση. Μόνο με ισχυρό δημόσιο πυλώνα μπορεί να υπηρετηθεί η ασφάλεια για τους φοιτητές και όσους έχουν να κάνουν με το Πανεπιστήμιο”
“Η ασφάλεια, όμως, έχει να κάνει και με άλλα πράγματα. Όταν λέμε ασφάλεια θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τα υπόλοιπα κοινωνικά δικαιώματα, το ξήλωμα των οποίων αποτελεί συνολικό σχέδιο για τη ΝΔ. Στα θέματα της υγείας, της παιδείας , της στέγης, του νερού, του ρεύματος και των εργασιακών δικαιωμάτων, όπου δεν υπάρχει ασφάλεια. Υπάρχει ουσιαστικά ο νόμος της ζούγκλας, όπου όποιος μπορεί επιβιώνει ή όποιος μπορεί πάει στα Πανεπιστήμια και όποιος δεν μπορεί πηγαίνει στο σπίτι του”, κατέληξε στην τοποθέτησή του κ. Ψυχογιός.
Πηγή SFEDONA