Για πρώτη φορά σε ελληνικά χέρια το βραβείο αριστείας Curt Stern
Το ετήσιο βραβείο αριστείας Curt Stern αποφάσισε να απονείμει για πρώτη φορά σε έναν Έλληνα επιστήμονα, τον Νίκο Κατσάνη, η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής (American Society for Human Genetics – ASHG). Ο Νίκος Κατσάνης είναι Διευθυντής του Κέντρου Μοντελοποίησης Ανθρώπινων Νοσημάτων, Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και διακεκριμένος Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ.
Το ετήσιο αυτό βραβείο φέρει το όνομα του διακεκριμένου γενετιστή Curt Stern και αναγνωρίζει ερευνητές γενετικής και γονιδιωματικής οι οποίοι έχουν εξαιρετική επιστημονική συμβολή στον τομέα κατά την τελευταία δεκαετία. Το βραβείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τιμητική πλακέτα και χρηματικό βραβείο 10.000 δολαρίων, θα απονεμηθεί στις 17 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του 67ου ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού στο Ορλάντο της Φλόριντα.
«Είμαι βαθιά συγκινημένος από την τιμή αυτή» δήλωσε ο Δρ Κατσάνης. «Δεν μπορώ να εκφράσω επαρκώς πόσο ευχάριστο είναι να αναγνωρίζεται το έργο μας από τους συναδέλφους μου, τους συνεργάτες μου, και τους δια βίου μέντορές μου».
Ο Δρ Κατσανής ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Γενετική μελετώντας το σύνδρομο Bardet-Biedl (BBS). Η έρευνά του έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη αρκετών γονιδίων που σχετίζονται με την ασθένεια και καθιέρωσε τις κροσσωπάθειες ως διακριτή κατηγορία ασθενειών. Το εργαστήριό του συνεχίζει να διερευνά τις μοριακές αιτίες πίσω από τις βλαβερές διαταραχές, δίνοντας έμφαση στους ρόλους σηματοδότησης των κυτταρικών κροσσών, τους μηχανισμούς με τους οποίους αλληλεπιδρούν τα γονίδια για να προκαλέσουν σπάνιες γενετικές διαταραχές αλλά και πιθανές θεραπείες.
Το 2009 ίδρυσε το Κέντρο Μοντελοποίησης Ανθρώπινων Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και στην ανάπτυξη βιολογικών εργαλείων για τη μελέτη μεταλλάξεων των γονιδιωμάτων που σχετίζονται με ασθένειες του ανθρώπου.
Ο Δρ Κατσάνης είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής από το 2001, συμμετείχε στην Επιτροπή Προγραμματισμού των επιστημονικών δράσεων της Εταιρείας και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της από το 2016. Η επιστημονική δουλειά του έχει αναγνωριστεί και από άλλες επιστημονικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, έχει λάβει το βραβείο διακεκριμένου νέου ερευνητή από την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας το 2009 και το βραβείο E. Mead Johnson από την Εταιρεία Παιδιατρικής Έρευνας το 2012.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 ερευνητικές πρωτότυπες εργασίες, ανασκοπήσεις και κεφάλαια βιβλίων. Έως σήμερα έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε 25 χώρες, ενώ κάθε χρόνο δίνει σειρά διαλέξεων σε ελληνικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.